Hrvatski radio

Radio Osijek

Uoči obljetnice Oluje provokacije na graničnim prijelazima

04.08.2015.

14:02

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros je s graničnog prijelaza Erdut u Hrvatsku s putnicima "prešlo" i nešto "promidžbenog" materijala o Oluji, onako kako su ju vidjeli u Centru Veritas. Letke i diskove, neslužbeno doznajemo, ne dijele službene osobe na granici.

Više je građana danas ulazeći iz Srbije u Hrvatsku na graničnim prijelazima dobilo letak napisan na četiri jezika te CD s filmom "Bljesak je potpalio Oluju" Aleksandra Bulata. Fotografije su nam poslali slušatelji koji su primili ove materijale. U letku, čiji autori nisu potpisani, na engleskom, njemačkom, ruskom i turskom jeziku stoji kako je tijekom Oluje 2 tisuće Srba ubijeno ili je nestalo, a 250 tisuća je protjerano što je ocijenjeno najvećim etničkim čišćenjem nakon 2. Svjetskog rata. Za taj "zločin", stoji u letku, do sada nitko nije odgovarao.  

Film "Bljesak je potpalio Oluju" (The Flash That Lighted The Storm) djelo je redatelja Aleksandra Bulata i scenariista Dragoljuba Bulata u produkciji Radiotelevizije Srbije i Srbicom filma. Premijerno je prikazan na 53. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 2006. godine. U njemu govore akademkinja Smilja Avramov i Savo Štrbac, direktor D.I.C. Veritas, a korištene su snimke RTS-a, Dunav filma, Reutersa, ARD-a i Faktuma, a može se pronaći i na internetskim stranicama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.