Hrvatski radio

Radio Osijek

Upaljene prve adventske svijeće u Osijeku, Vukovaru...

27.11.2022.

22:38

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Upaljena prva svijeća na adventskom vijencu ispred osječke konkatedrale

Upaljena prva svijeća na adventskom vijencu ispred osječke konkatedrale

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Prve nedjelje došašća u brojnim su gradovima na javnim prostorima upaljene prve adventske svijeće. 

Na Trgu pape Ivana Pavla II. ispred osječke konkatedrale svetih Petra i Pavla prvu je svijeću u adventskom vijencu blagoslovio i upalio župnik mons. Adam Bernatović.

„Paljenjem prve svijeće pokazujemo želju da nam Bog osvijetli put kojim možemo doći do Njega i On k nama. Ova proročka svijeća nam govori da će Gospodin doći ako otvorimo svoja srca”, rekao je Bernatović.

Svečanost paljenja svijeće svojim su nastupom pred brojnim građanima obogatili solisti Dora Vestić, Nera Mamić, Goran Bošković i Marin Bulić, uz pratnju Tamburaške škole Batorek.

„Ova prva adventska svijeća, svijeća vjere i nade, šalje važnu poruku, da se nadamo miru u svijetu, pogotovo kada pogledamo što se događa u svijetu i Ukrajini. Svim našim sugrađankama i sugrađanima želimo da ovo najljepše i najčarobnije doba u godini provedu u miru i ljubavi, uz svoje najmilije, i da uživaju u adventskoj ponudi koju ćemo vrlo brzo i prikazati”, pozvao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, koji je uz zamjenicu gradonačelnika Jasenku Crnković pratio program ispred konkatedrale.

Vulin je ovime posredno najavio Advent u Osijeku, koji će se otvoriti 2. prosinca na Dan grada. Središnji dio manifestacije će, uz – kako najavljuju organizatori – bogat zabavni, kulturni, glazbeni i gastronomski program, ponovno biti u Tvrđi, i trajat će do 30. prosinca. Posebno će biti uređeno i nekoliko točaka u gradu, koji će biti osvijetljen s 15 kilometara blagdanske rasvjete. 

Prva adventska svijeća upaljena je danas i u Vukovaru, u dvorcu Eltz, u sklopu tradicionalnih 25. Vukovarskih adventskih svečanosti, koje se ove godine održavaju pod sloganom "Vukovar, grad susreta".

"Neka svjetlo ove svijeće donese mir u domove svih nas. Isto tako trebalo bi poželjeti da taj mir, spokoj i radost uđu i u domove u Ukrajini i svim drugim ratom pogođenih država, a jednako tako i u domove i srca hrvatskih moreplovaca i naših vojnika u mirovnim misijama", rekao je paleći svijeću vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uz želje da blagostanje ispuni svaki vukovarski dom. „Neka blagostanje ispuni i domove prijatelja Vukovaraca te da se i u idućim godinama nastavljamo okupljati u ljepoti zajedništva, bogatstvu naše tradicije i blagdanskog duha”, poručio je vukovarski gradonačelnik.


Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić podsjetila je: "Punih 25 godina smo se sastajali, najprije u razrušenom dvorcu Eltz, i uvijek palili adventske svijeće, stvarajući prekrasne priredbe, oslanjajući se na tradiciju, ali i suvremene umjetničke izričaje", rekla je Marić i dodala kako je tijekom proteklih 25 godina Vukovar je ostao otvoren grad za sve ljude dobre volje.


Adventski je vijenac blagoslovio gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovar fra Josip Poleto poručivši kako je vrijeme došašća i vrijeme prijateljstva, susreta i ljubavi. "Susrećemo se godinama, i to najčešće s onima koji su nam dragi i kojima mi želimo dobro i koji nam žele dobro. Svima želimo božji mir, radost i sreću", kazao je fra Poleto.


Božićne pjesme pjevali su članovi Kulturno-umjetničkog glazbenog društva "Dunav" Vukovar.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.