Hrvatski radio

Radio Osijek

Upaljene svijeće kod vukovarske bolnice

17.11.2020.

21:47

Autor: Davor Lončarić/Hina

foto: Davor Lončarić, Amoreta Bajto

foto: Davor Lončarić, Amoreta Bajto

Foto: - / -

Paljenjem svijeća ispred i u dvorištu vukovarske bolnice te molitvom, Vukovarci i djelatnici bolnice odali su večeras počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine.

U molitvi koju su predvodili vukovarski franjevci, Vukovarcima su se pridružili predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem.

Nazočni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.
U kratkom programu ispred bolnice, prilagođenom epidemiološkim uvjetima, sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".
"Večeras, ovdje, u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, kao i svih onih koji su dali život za slobodu Hrvatske, svih vukovarskih branitelja i ranjenika. Posebno želim kazati da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu, da smo slobodni i živimo u demokratskoj zemlji", istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon molitve i paljenja svijeća kod spomenika u dvorištu bolnice.
U ime Vlade zahvalio je posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću, ravnateljici Vesni Bosanac, braniteljima te svim Vukovarcima i Vukovarkama. 
Program ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se održava pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" i uz posebne epidemiološke uvjete, počet će u srijedu u 10 sati ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice.
Potom će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.