Hrvatski radio

Radio Osijek

Ured predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović u Požegi

28.02.2017.

10:09

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je Ured u Požegi. Podignuta je predsjednička zastava, a predsjednica se sastaje sa županom, gradonačelnicima i načelnicima, dekanom Veleučilišta, predstavnicima braniteljskih udruga i manjina.

Nakon obraćajna u povodu otvorenja, predsjednica se u svom privremenom uredu sastala sa županom Alojzom Tomaševićem i predstavnicima Požeško-slavonske županije, te s gradonačelnicima i načelnicima. 

"Dobili smo rat za domovinu, ali još sve bitke nisu dobivene, pogotovo one za gospodarski razvoj, demografsku obnovu i nova radna mjesta", istaknula je pozdravljajući nazočne na otvorenju ureda u Požegi. Dodala je kako je njezin cilj do kraja mandata otvoriti ured u svim hrvatskim županijama te na taj način pokazati kako u Hrvatskoj nema drugorazrednih krajeva jer "svi zaslužuju jednake razvojne i životne mogućnosti". 

"Dolazim kako bih s vama podijelila probleme koje imate i za koje vjerujemo da nisu mali, ali i podijelila vjeru u bolju budućnost i pomogla da se otvore nove perspektive kako životne tako i poslovne- perspektive za ulaganja u ovaj kraj", izjavila je predsjednica. Priznala je kako država nakon rata nije dovoljno ulagala u Slavoniju, posebice njezin središnji i i zapadni dio koji napuštaju mladi ljudi. Ponovila je kako je Hrvatska u "izvanrednom demografskom stanju", a ovi krajevi osobito jer se napuštaju još od 2. Svjetskog rata. "To tako ne smije biti, to neću dopustiti", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da moramo oživjeti Slavoniju i "Slavonija, kao dio koji je toliko pridonio oslobađanju i osamostaljivanju Hrvatske ne smije ni na koji način biti drugorazredni kraj Hrvatske nego ga treba vratiti kao zlatne krajeve koji obiluju prirodnim i drugim bogatstvima.

Predsjednica je naglasila kako svojim dolaskom želi potaknuti cijelu Hrvatsku da se fokusira na ovo područje i da se ohrabre svi koji ovdje žele ulagati i otvarati nova radna mjesta. 

"Gospodarska politika mira biti u funkciji demografske, podizanja životnog standarda, održivog razvoja svih naših krajeva, a ne samo u funkciji stvaranja profita, pogotovo ne onog koji odlazi iz Hrvatske. To je strateško pitanje i mjere ekonomske politike za jačanje unutarnje akumulacije i iskorištavanje europskih fondova moraju odgovarati na razvojna pitanja i potrebe kako ovog kraja tako i svih krajeva Hrvatske", izjavila je predsjednica te dodala kako nam je za uspjeh potrebno zajedništvo, "riječ koju često ponavljam, koja ne poništava naše političke i druge razlike već koja nas ujedinjavanja u strateškim prioritetima i nacionalnim interesima za razvoj naše drage domovine". 

Prvi radni sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović danas u Požeško-slavonskoj županiji bio je s čelnicima lokalne uprave i samouprave. "Razgovarali smo o problemima koji tište Požeško-slavonsku županiju, ali i o razvojnim mogućnostima", rekla je Grabar Kitarović dodajući kako su nezaposlenost od 18,2 % i plaća 17 % niža od hrvatskog prosjeka jasni pokazatelji trenutnog stanja. Lokalni čelnici bili su optimistični i vide brojne mogućnost za razvoj Požeštine. Jedan od preduvjeta je i prometno povezivanje požeškog kraja s autocestom te učinkovitije korištenje sredstava iz europskih fondova. "Zahvaljujemo predsjednici na razumjevanju i vjerujemo da njena potpora neće izostati. Dobrom privatizacijom i novim gospodarskim aktivnostima imamo sigurnu budućnost", rekao je Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije.

Predsjednica Grabar Kitarović u Požeško-slavonskoj županiji boravit će ukupno četiri dana. Danas se predsjednica susrela još s Dinkom Zimom, dekanom Veleučilišta u Požegi. Ovo veleučilište osnovano je s ciljem jačanja kapaciteta za razvoj gospodarstva Požeško-slavonske županije. Na ovom veleučilištu otvoreni su smjerovi studiranja voćarstva vinogradarstva i vinarstva, prehrambene tehnologije i trgovinskog poslovanja. Predsjednica je u svom privremenom uredu danas primila i predstavnike braniteljskih udruga, srpske, češke i talijanske nacionalne manjine, građane Požeštine, a poslije podne je posjetila Glazbenu školu Požega gdje je prisustvovala koncertu učenika ove škole. Prošetala je gradskim ulicama i popila kavu na glavnom Trgu Svetog Trojstva te položila ružu i upalila svijeću kod spomen-obilježja braniteljima požeške 123. brigade. 

Predjednica će sutra posjetiti Pakrac gdje će biti obilježena godišnjica početka Domovinskog rata. U programu posjeta predsjednice su i gradovi Lipik, Kutjevo i Pleternica.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.