Hrvatski radio

Radio Osijek

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

09.10.2019.

15:12

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota održao je 3. ovogodišnji radni radni sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina Grada Osijeka i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina .

Dvije točke dnevnoga reda bile su posvećene manifestacijama koje će održati u ovoj i idućoj godini. Jedna od njih je koncert nacionalnih manjina koji će ove godine prvi put biti uvršten u program obilježavanja Dana Grada, a druga dogovor oko obilježavanja 1. Dana nacionalnih manjina 2020. godine, izjavio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota. "Jedna od ideja, a vrlo smo bilizu da to i potvrdimo je 9. svibnja, kada se obilježava Dan Europe i promiče mir i jedinstvo. Smatramo da je to dobar datum za obilježavanje Dana nacionalnih manjina i ubuduće. Bilo je govora i o novim mogućnostima o povlačenju financijskih sredstva iz europskih fondova".

Sutra će u Osijeku biti održan i seminar o temi funkcioniranja, odnosno što snažnijeg poticanja predstavnika i vijeća nacionalnih manjina da usko surađuju s jedinicama lokalne samouprave kako bi što više svojih ideja i onoga što žele očuvati u svojoj kulturi i tradiciji mogli i realizirati u lokalnim zajednicama u kojima žive. Piližota ističe: "Mi kao Grad maksimalno dajemo podršku svim nacionalnim manjinama. Znamo da smo multikonfesionalan, multikulturan i multietičan grad. Imamo 22 nacionalne manjine, od kojih šest predstavnika vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina".

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri prepoznao je Grad Osijek kao primjer pozitivne prakse u suradnji s nacionalnim manjinama te istaknuo kako se kontinuirano provode seminari za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, a na temelju ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. "Vlada RH u svoj je program uvrstila pitanje svih nacionalnih manjina, a posebice u ovom dijelu multikulturalne sredine kao što je Osječko-baranjska županija. Kako sam od 2007. godine djelatnik Ureda Vlade, znam da kontinuirano radimo sa svakim predstavnikom vijeća nacionalnih manjina. Mogu reći da je u početku bilo problema u shvaćanju što je to vijeće, a što nevladina organizacija. Predstavnike nacionalnih manjina treba kontinuirano educirati, što ćemo sljedeće godine i provoditi u sklopu Europskog socijalnog fonda. Cilj je  da vijeća i predstavnici nacionalnih manjina budu dovoljno osposobljeni za usku suradnju s jedinicama lokalne samouprave, ali i s izvršnom vlašću, kako bi dostavili svoju stranu izvješća vezanu uz provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina osigurao je za sljedeću godinu i izdašna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za vijeća i udruge, kako za organizaciju različitih manifestacija, tako i za jačanje kapaciteta vijeća nacionalnih manjina u smislu dodatnih alata, vještina i znanja. Procjena je da bi sada za jedan otvoreni poziv bilo dostupno oko 3 milijuna eura".

Predstavnica makedonske manjine za Grad Osijek Jagoda Treneska Cvetičanin rekla je kako je već tradicija da sve nacionalne manjine Grada Osijeku pripremaju zajednički koncert. "Prvi smo ga put organizirali još 2007. godine, a od prošle se godine organizira u prigodi Dana Grada Osijeka. Koncert će biti održan 30. studenog u Dječjem kazalištu. Cilj nam je da i na pozornici pokažemo to bogatstvo našega Grada, njegovo šarenilo, koliko ta multikulturalnost diše. Imamo odličnu suradnju s Gradom, imamo i naše prostorije u Kišpatićevoj 7 u kojima sve rješavamo. Govorili smo i o idućim projektima, jer o nama samima ovisi kako ćemo naše zahtjeve i ideje i pretočiti u djela. Na manjincima je da se deklariraju, oni koji se još nisu izjasnili, te da se aktivnije uključe u njegovanje svojih običaja, ponajprije jezika".             

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.