Hrvatski radio

Radio Osijek

Uređenje Promenade do Donjeg grada napreduje punom parom

13.03.2021.

16:53

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Nakon završetka prve poddionice uređenja obaloutvrde i šetališta prema Donjem gradu – između cestovnog i željezničkog mosta, u tijeku su radovi na drugoj i trećoj poddionici (od Tranzita s uređenjem nove zimske luke do istočnog kraja obaloutvrde).

U pratnji predstavnika izvođača radova radilište na Promenadi danas su posjetili generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Osječko-baranjske županije i ujedno član Upravnog vijeća Hrvatskih voda Ivan Anušić te saborski zastupnik Ivan Radić kao član Nacionalnog vijeća za vode. Izgradnja obaloutvrde s priobalnom šetnicom u Osijeku započela je 1967. godine, nakon katastrofalne poplave iz 1965. godine, postupno je dograđivana, no od početka predstavlja najatraktivniji dio grada Osijeka i najljepšu gradsku šetnicu uz rijeku u Hrvatskoj. Trenutno su u tijeku radovi na uređenju novih dijelova obaloutvrde i šetnice, uglavnom na području Donjeg grada.

"Projekt izgradnje šetnice i obaloutvrde u Osijeku provode Hrvatske vode i resorno ministarstvo, znači Vlada Republike Hrvatske. Riječ je o velikoj investiciji, vrijednoj gotovo 100 milijuna kuna, kojom se i na taj način povezuje Donji i Gornji grad. Kada završe svi radovi, uz do sada izgrađeno, imat ćemo 12 kilometara šetnice i biciklističkih staza uz Dravu, novu zimsku luku, nova mjesto za šetnju i odmor s prekrasnim vidicima. Ovaj projekt je jedinstven u Hrvatskoj, a ujedno potvrđuje kako se sve može napraviti ako se želi i hoće", rekao je župan Ivan Anušić.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako su nakon uređenja prve dionice osječke obaloutvrde u vrijednosti sedam milijuna kuna, krenuli radovi na drugoj i trećoj dionici ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna. "Ukupno ulaganje od gotovo sto milijuna kuna u desnu obalu Drave vrijedno je konačnog spajanja Gornjeg i Donjeg grada neprekinutom šetnicom. Međutim, tu nije kraj ulaganjima Hrvatskih voda jer smo istovremeno ugovorili projektnu dokumentaciju za radove koji će krenuti prema zapadu, odnosno Višnjevcu i Josipovcu. Rok za dovršetak radova na drugoj i trećoj dionici je sredina sljedeće godine, međutim valja napomenuti kako i rijeka Drava utječe na dinamiku izvođenja radova", objasnio je Đuroković.
Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek, dodao je da Hrvatske vode razvijaju više projekata s obje strane Drave. "Na lijevoj strani nastavljamo s izgradnjom obaloutvrde, a nastojat ćemo obnoviti tzv. otok ljubavi. Uskoro potpisujemo i ugovor za izradu projektne dokumentacije za uređenje obaloutvrde sve do novoga mosta na zapadnoj obilaznici i do Višnjevca, a planira se revitalizacija starog toka Drave, što uključuje prokop od kilometar i po do Josipovca. Nadamo se da ćemo temeljem nove perspektive financiranja Europske unije, neke od ovih projekata uspjeti uvrstiti u europske fondove, čime ćemo znatno pridonijeti razvoju grada Osijeka", istaknuo je Željko Kovačević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.