Hrvatski radio

Radio Osijek

Urološki dani u Osijeku

12.05.2022.

21:36

Autor: HRT

Doktor Oliver Pavlović

Doktor Oliver Pavlović

Foto: Željko Kovačević / HRT

U Hotelu Osijek u četvrtak navečer svečanim programom uz pozdravne govore zamjenika osječkog gradonačelnika Dragana Vulina i zamjenika župana Osječko – baranjske županije Mate Lukića otvoreni su 14. osječki urološki dani sa 6. sekcijom medicinskih sestara i tehničara urologije.

Organizatori su Zavod za urologiju KBC-a Osijek, Referentni centar Ministarstva zdravstva za urolitijazu, Medicinski fakultet Osijek, Hrvatski liječnički zbor – podružnica Osijek, Hrvatskog urološko društvo, Hrvatsko androloško društvo, Hrvatskog društva za urološku onkologiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za urološku onkologiju i Udruge Pro Futuro Osijek, a sve u sklopu EU projekta „Centar za edukacije, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina Osječko – baranjske županije“.

„Ove godine cilj simpozija je i prevencija i rano otkrivanje malignih bolesti. Želja nam je da se o urologiji i problemima pacijenata vezanim uz urologiju što više govori. Kako o androloškim temama tako i o malignim bolestima kod mladih muškaraca. To je često tabu tema i stoga se ove godine govori o ranom otkrivanju i prevenciji malignih bolesti interdisciplinarnim pristupom. Ono što svakodnevno radimo je da o tome redovito govorimo uz stalne akcije poput Movenbera promovirajući na taj način muško zdravlje.”, rekao je doktor Oliver Pavlović pročelnik zavoda za Urologiju osječkog KBC-a koji je Referentni centar Ministarstva zdravstva za urolitijazu.

Trodnevni simpoziji okuplja stručnjake specijaliste urologije iz cijele Hrvatske s gostima predavačima iz Njemačke, Austrije, Srbije i Slovenije. Glavne teme ovogodišnjeg okupljanja urologa su transplantacija, andrologija, robotika, edoskopija, urolitijaza uz ostale urološke teme. Prema riječima doktora Pavlovića urologija je na visokoj razini u Hrvatskoj. Posebno u Zagrebu i Osijeku koji je najmanji i najmlađi transplantacijski centar za transplantaciju bubrega. Osijek je i referentni centar za urolitijazu u koji na edukaciju dolaze liječnici iz drugih centara.

Urološki dani

Urološki dani

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.