Hrvatski radio

Radio Osijek

Uručene nagrade volonterima koji nevidljivo čine vidljivim

08.12.2021.

19:51

Autor: Radio Osijek

Dodjela volonterskih nagrada

Dodjela volonterskih nagrada

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Povodom Međunarodnog dana volontera Volonterski centar Osijek - DKolektiv šesnaesti je put dodijelio godišnje volonterske nagrade pod nazivom „Učiniti nevidljivo vidljivim". Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici.

Ove su godine dodijeljene tri nagrade u kategoriji za volonterski angažman pojedinca ili tima volontera. Volonterski dvojac Katarina Šijaković i Mato Matijević osmislili su i proveli program učenja engleskog jezika namijenjen umirovljenicima grada Osijeka. U vrijeme pandemije online radionice kao i učenje engleskog uz šetnje gradom pružili su potporu starijim osobama i smanjili osjećaj izoliranosti.

Ozana Vignjević jedna je od osnivačica Udruge oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa - ColonOs. Od prvog dana radi na podizanju svijesti o bolesti, a tijekom pandemije istaknula se organiziranjem radionica psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima.

Suzana Ristić nagradu je zaslužila posthumno. Ta mlada djevojka prerano je izgubila bitku s teškom bolešću, ali je ostavila neizbirsiv trag na korisnike i volontere Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja "MOGU", pomažući djeci s teškoćama u razvoju terapijama pomoću konja.

Nagradu kao primjer dobre prakse uključivanja volontera dobio je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. U provedbi njihovih aktivnosti volonteri pomažu u svladavanju nastavnog gradiva, sudjeluju u radionicama za djecu i mlade, a uključeni su i u administrativne, promotivne i druge aktivnosti Centra.

Nagradu za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju dobila je Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Levanjske Varoši u čijem volonterskom klubu "Nevna" sudjeluje većina učenika škole. Pomažu u učenju, druže se sa starijim sumještanima, sudjeluju u humanitarnim akcijama i nizu drugih aktivnosti kojima usvajaju vrijednosti volontiranja.

Nagrade dobitnicima uručili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul i predstavnici DKolektiva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.