Hrvatski radio

Radio Osijek

13:26 / 06.06.2022.

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Uručeni ugovori prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija

Uručeni ugovori prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija

Uručeni ugovori prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija

Foto: OBŽ / -

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je u ponedjeljak u Iloku prve ugovore o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2022., vrijedne ukupno tri milijuna kuna. 

"Po prvi puta provodimo program jačanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, konkretno Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za što smo u državnom proračunu, za 20 različitih projekata osigurali tri milijuna kuna", kazala je ministrica Tramišak. Dodala je kako je bilo prijavljeno 65 projekata, s ukupno više od 10 milijuna kuna.

Tramišak je podsjetila da Hrvatska još od pretpristupnog razdoblja, a posebice od kako je postala članica EU provodi različite programe europske teritorijalne suradnje, upravo sa susjednim državama. "U novom razdoblju 2021.- 2027. također nas čeka prekogranični program Republika Hrvatska - Republika Srbija gdje nam je na raspolaganju više od 42 milijuna eura", naglasila je ministrica Tramišak. Kaže kako je uvjet za prekograničnu suradnju bio da najmanje po jedan partner bude iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Žigmanov: Tri ključna iskoraka Hrvatske prema Hrvatima u Vojvodini

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Tomislav Žigmanov istaknuo je da su u proteklih nekoliko godina načinjena tri ključna iskoraka kada je u pitanju odnos Republike Hrvatske prema Hrvatima u Vojvodini.

Rekavši kako oko 80 posto Hrvata u Srbiji živi upravo na području Vojvodine, Žigmanov je kao prvi iskorak naveo političku podršku Hrvatske nastojanjima vojvođanskih Hrvata te veći interes hrvatskih medija za prilike u kojima Hrvati žive u Vojvodini. "Drugi korak je da smo znatno uvećali materijalno-financijska sredstvima koja hrvatska Vlada, županije gradovi i općine u Hrvatskoj izdvajaju za financiranje potreba hrvatske zajednice u Vojvodini", kazao je Žigmanov. Naglašava kako dvije trećine potrebnih novčanih sredstava za funkcioniranje kulturnih institucija Hrvata u Srbiji, osigurava Republika Hrvatska. Kao treći ključni iskorak Žigmanov je naveo Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji će puno pomoći Hrvatima u Srbiji, a koji su, kaže, najsiromašniji Hrvati u svijetu.

Zadovoljstvo uručivanjem ugovora iskazali su i državni tajnik Središnjeg državog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te vukovarsko-srijemski i osječko-baranjski župani Damir Dekanić i Ivan Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.