Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskok pokrenuo istragu protiv Pinjuha i obitelji zbog niza malverzacija

22.04.2022.

15:28

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Policija iznosi materijalne dokaze iz Pinjuhove vikendice

Policija iznosi materijalne dokaze iz Pinjuhove vikendice

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Uskok je pokrenuo istragu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, dvojice njegovih sinova, zaposlenice općine zadužene za knjigovodstvo te zaručnice njezina sina pod sumnjom da su, na Pinjuhov poticaj, počinili niz malverzacija na štetu te baranjske općine. Sudac istrage osječkog županijskog suda nije prihvatio prijedlog Uskoka za određivanjem istražnog zatvora Pinjuhu, nego je pritvor zamijenio mjerama opreza.

Ne navodeći njihove identitete, iz Uskoka su priopćili kako petorku (62-godišnji Zlatko Pinjuh sa sinovima Markom u dobi od 30 i 32 godine, 51-godišnjakinju i 28-godišnjakinju) terete za kaznena djela sprečavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Pinjuha se sumnjiči da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im je prijetio otkazom ako to ne učine.

Okrivljen je i da je sinu Marku i još jednoj osobi, inače zaposlenicima općine i suoptuženicima u kaznenom postupku koji je tada već bio pokrenut, neosnovano isplatio cijelu plaću, da je malverzacije s isplatom plaća činio i za još zaposlenih.

Osumnjičen je i da je 28-godišnjakinji, inače zaručnici sina 51-godišnjakinje koja je ujedno i načelnikova izvanbračna supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Tužiteljstvo sumnja i da je svojim sinovima omogućio da se okoriste subvencijama stambenih kredita te da je neke obveznike prevario u naplati komunalnih naknada.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv Zlatka Pinjuha, međutim sudac istrage ocijenio je da se nisu stekle sve potrebne okolnosti za određivanje istražnog zatvora, posebice što se tiče mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a u obzir je uzeta i činjenica da je osumnjičenik do sada neosuđivan, rekao je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac. Iako je Sud utvrdio kako postoji bojazan od utjecaja na šest svjedoka, vezanih uz rad općine Čeminac, koji trebaju biti ispitani, sudac istrage smatra kako se, umjesto pritvora, to može postići blažom mjerom, odnosno određivanjem mjera opreza. Stoga je osumnjičenom načelniku zabranjeno približavanje svjedocima na manje od 50 metara, a zabranjeno mu je da ih kontaktira izravno ili posredno, preko drugih osoba. Osumnjičenik je upozoren da će mu u slučaju nepridržavanja mjera, biti određen istražni zatvor, kazao je Rožac. Dodaje kako je riječ o nepravomoćnom rješenju, na koje postoji pravo žalbe u roku od tri dana, o čemu će u konačnici odlučivati Izvanraspravno vijeće ovoga Suda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.