Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskoro otvorenje prvog uređenog prostora Veteranskog centra

29.11.2018.

18:50

Autor: Davor Lončarić

Uskoro otvorenje prvog uređenog prostora Veteranskog centra

Uskoro otvorenje prvog uređenog prostora Veteranskog centra

Foto: - / -

U Veteranskom centru Osijek, smještenom u nekadašnjem Hotelu Mursa, od sljedećeg će tjedna biti smještene sve institucije i uredi koji skrbe o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Projektira se i preuređenje ostatka zgrade koja će biti najveći centar za veterane u regiji.

Na adresi Bartola Kašića 2.a od 5. prosinca bit će smješten administrativni dio budućeg Veteranskog centra Osijek. U tom, obnovljenom dijelu nekadašnjeg hotela, bit će smještena osječka Područna jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, Centar za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije, Odjel za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji Ureda državne uprave te Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije. 

Sanja Ivković, voditeljica Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku priopćila je danas kako je Ministarstvu hrvatskih branitelja jedan od glavnih ciljeva sveobuhvatna skrb za branitelje i njihove obitelji, a okupljanje svih ureda s nekoliko osječkih adresa na jedno mjesto značajno će pojednostaviti i olakšati braniteljima i članovima obitelji nastojanja da ostvare svoja zakonima zajamčena prava. 

"Područne jedinice Ministarstva ustrojene su radi bolje dostupnosti i rješavanja i pitanja s kojima se branitelji i stradalnici susreću. Pružaju pomoć savjetodavnog i informativnog karaktera, temeljenu na individualnom pristupu korisnicima pri ostvarivanju statusnih prava i prava iz programa koje provodi Ministarstvo te posredovanju u praćenju ostvarivanja tih prava", ističe Sanja Ivković. 

Jedna od aktivnosti ministarstva je organizacija preventivnih sistematskih pregleda za branitelje. U priopćenju se ističu i zanimljivi podaci prema kojima je, primjerice, 2017. godine sistematskim zdravstvenim pregledima obuhvaćeno čak 17.480 branitelja od kojih je samo oko šest posto bilo potpuno zdravo. Gotovo 50 posto pregledanih branitelja upućeno je na specijalističke liječničke preglede ili dodatne dijagnostičke preglede, a 43 posto dobilo je preporuke za promjene životnoga stila. 

Ove su godine osigurana sredstva za 25 tisuća liječničkih sistematskih pregleda za branitelje koji su proveli više od 300 dana u borbenom sektoru, a od toga će u Osječko-baranjskoj županiji biti provedeno oko 2.700 pregleda. Branitelji iz Osječko-baranjske županije i dalje se pozivaju na sistematske preglede koje mogu prijaviti osobno na novoj adresi u Kašićevoj 2.a ili telefonski na broj 031/ 208-225. 

Osječki Veteranski centar bit će peti takav centar u Hrvatskoj, i to najveći. Osim u Osijeku, osnovani su centri u Daruvaru, Petrinji, Šibeniku i Sinju za čiju je gradnju osigurano gotovo 290 milijuna kuna unutar Europskog fonda za obnovu i razvoj, a gradnja tih centara počet će u drugoj polovici 2019. godine. 

U Osijeku zgrada postoji, projektira se obnova gornjih etaža, a iznad već uređenih administarativnih prostorija bit će organizirani različiti sadržaji  - rehabilitacijsko-terapijski programi, kineziterapijski programi, psihosocijalna skrb, individualne i grupne psihosocijelne i radne terapije, savjetodavna pomoć, prostori za različite radionice, primjerice uključivanja u zadružno poduzetništvo i slično. 

Voditeljica Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji Kristina Udovčić prioćila je kako u Veteranski centar seli njihov Odjel za skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ured državne uprave prvostupanjsko je tijelo koje je nadležno za rješavanje zahtjeva branitelja koji žele ostvariti status hrvatskoga ratnog vojnog invalida ili status osobe stradale u obrani  Hrvatske, status člana obitelji umrlog ratnog invalida ili poginulog hrvatskog branitelja, status osobe zatočene u logorima i slično. 

Trenutačno je najaktualnije rješavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida na temelju bolesti što je ponovno omogućio novi zakon o braniteljima. Tako je od 14. prosinca 2017. godine Uredu državne uprave podneseno 1.700 novih zahtjeva za ostvarivanje statusa HRVI. Novost je u zakonu i isplata naknada za nezaposlene branitelje, a do sada je primljeno 770 takvih zahtjeva. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.