Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskoro otvorenje reciklažnih dvorišta u Retfali i Gornjem gradu

27.09.2019.

12:01

Autor: Željko Kovačević

Belajdžić, Piližota, Vić (foto Ž. Kovačević)

Belajdžić, Piližota, Vić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Osijek će u skladu s Europskom direktivom do 2020. godine odvajati 50 posto komunalnog otpada, a ostatak otpada razvrstavati i primjereno zbrinjavati, uvjereni u su Gradu Osijeku. Na današnjoj konferenciji najavljeno je otvaranje retfalačkog i gornjogradskog reciklažnog dvorišta.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka, Boris Piližota najavio je otvorenje reciklažnih dvorišta ukupne vrijednost 8 milijuna kuna za 9. listopada, a na njima će se odvojeno prikupljati 42 vrste otpada. Ta reciklažna dvorišta financira Europska unija u 85 postotnoj vrijednosti, a iako smo među najboljima u Hrvatskoj i dalje nismo u potpunosti zadovoljni, istaknuo je Piližota, rekavši kako vjeruje da idu u dobrom smjeru. Potvrđuje to trima natječajima u posljednje vrijeme, od kojih su osim reciklažnih dvorišta i projekt nabave 31600 kanti za kućanstva, što bi u konačnici dovelo do toga da će građani Osijeka u skoroj budućnosti već na kućnom pragu moći odvajati 6 različitih vrsta otpada u isto toliko različitih kanti te na što je posebno ponosan kartice za svako kućanstvo.
„Kartice ne samo da su funkcionalno podigle razinu usluge nego će nam nakon nekog vremena pružiti i informacije kojim smjerom krenuti dalje. Osim toga prvi smo u Hrvatskoj s takvim riješenjem”, rekao je Piližota
Važno je napomenuti da kada se otvore još dva reciklažna dvorišta, u sva tri, računajući i ono na Jugu II, moći će se ući samo s unikomovom karticom.
„Na taj će se način evidentirati otpad, a karticom ćete se identificirati kao građanin Osijeka te da ste fizička osoba, a ne primjerice obrtnik.”, rekao je direktor Unikoma Davor Vić, najavivši kako će reciklažno dvorište Retfala raditi parnim datumima od 8 do 15 sati, a Gornji grad od 13 do 20 i obrnuto neparnim datumima. Subotom će oba raditi od 8 do 15, a Jug II i dalje dvokratno te nedjeljom i praznicima.
I za Donji grad je nakon promjene lokacije spremna građevinska dozvola za reciklažno dvorište koje je isto prijavljeno za natječaj iz projekta Europske unije o zbrinjavanje otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.