Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskoro širokopojasni pristup internetu u Vukovaru i okolnim mjestima

09.02.2023.

15:01

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Uskoro širokopojasni pristup internetu u Vukovaru i okolnim mjestima

Uskoro širokopojasni pristup internetu u Vukovaru i okolnim mjestima

Foto: MVP / Radio Osijek

U vukovarskom hotelu "Lav" predstavljen je projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, vrijedan gotovo 10 milijuna eura. Na otprilike 15 tisuća  "bijelih" adresa na tome području bit će omogućen brzi i ultra-brzi  pristup internetu, s brzinama od 40 do 100 megabita u sekundi, najavili su zamjenik gradonačelnika Filip Sušac i voditeljica Odjela za razvoj EU programa  u Hrvatskom Telekomu Marija Jakovljević rekavši kako će projekt biti dovršen do kraja ove godine. 

"Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području  Grada Vukovara i Grada Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja čime će na utvrđenih 14.863 "bijelih" adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske”, rečeno je na prezentaciji.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, a ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na tom području iznosi gotovo 9,7 milijuna eura. Hrvatski će Telekom u taj projetk investirati više od 5,7 milijuna eura, dok će preostali iznos od oko 3,9 milijuna eura, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

„Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti", navedeno je u priopćenju Hrvatskog telekoma.

„Hrvatski Telekom ulaganjem u ovaj projekt osigurava stanovnicima Vukovara i Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma. 

Uskoro širokopojasni pristup internetu u Vukovaru i okolnim mjestima

Uskoro širokopojasni pristup internetu u Vukovaru i okolnim mjestima

Foto: MVP / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.