Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskoro sredstva za hrvatske LAG-ove

07.03.2018.

15:28

Autor: Neven Knežević

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

Lokalne agencijske grupe odnosno LAG-ovi imaju zadaću potaknuti razvojne inicijative u ruralnom dijelu Hrvatske, a za to će dobiti i financijska sredstava. Konferecnija slavonsko, baranjsko srijemskih LAG-ova održana je u Našicama

Lokalne agencijske grupe (LAG) osnovane su prije gotovo deset godina, no rezultati su izostali, bilo da je riječ o organizacijskim problemima ili nedovoljno kvalitetnom sustavu financiranja. "Tek prije godinu dana stvari su krenule nabolje", rekla je ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić na 1. Konferenciji slavonsko - baranjsko - srijemskih LAG-ova pod nazivom "Razvojne perspektive projekta Slavonija, Baranja i Srijem". Naime, čak 40 posto sredstava od ukupno 5,5 milijardi eura iz programa ruralnog razvoja koristit će pet slavonskih županija. Dio sredstava bit će usmjeren i prema LAG-ovima.  "Kako bi se rasteretila ministarstva i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i rurlanom razvoju, LAG-ovi će biti produžena ruka Agencije za plaćanje", rekla je Copić. Na konferecniji je o problematici prijava na projekte i povlačenju sredstava za ruralni razvoj govorio i pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, pojašnjavajući gradonačelnicima, načelnicima općina i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nove mjere provedbe. 54 hrvatska LAG-a na raspolaganju će imati 400 milijuna kuna koji bi se kroz projekte trebali rasporediti korisnicima. "11 milijuna kuna moramo podijeliti korisnicma  LAG-a Karašica, no znam da će biti i nezadovoljnih", rekao je domaćin i predsjednik LAG-a Karašica Krešimir Žagar, te istaknuo da će se kroz analizu odabrati manji broj korisnika, no onih koji će ta sredstva kvalitetnije iskoristiti". Uskoro slijedi raspisivanje natječaja za projekte na koje će se prijavljivati korisnici na području LAG-ova. Prvi rezultati znat će se za nekoliko mjeseci. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.