Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskoro u školi na daljinu stižu i ocjene

25.03.2020.

13:49

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) najavilo je da će upute za ocjenjivanje učenika tijekom nastave na daljinu školama poslati početkom travnja te da se trenutačno razrađuje nekoliko scenarija provedbe državne mature.

Ministarstvo će svim osnovnim i srednjim školama, ali i učenicima i njihovim roditeljima i skrbnicima ovoga tjedna uputiti novu Preporuku za organizaciju nastavnog dana, a početkom travnja školama će poslati upute za vrednovanje i ocjenjivanje učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu.
Što se tiče održavanja ispita državne mature, Ministarstvo napominje da postoje logistički izazovi u kreiranju ispita, njihove distribucije te same provedbe.
"Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji", ističe se u priopćenju MZO. Poručuju da će sve informacije biti dostavljene pravodobno te da je sada najvažnije da se sustav uhodava korak po korak.
Većina daljnjih koraka koje i Ministarstvo trebalo poduzeti po pitanju procesa u sustavu znanosti i obrazovanja, napominju, ovisi o epidemiološkoj situaciji u narednom razdoblju. Osim pružanja kontinuiteta obrazovnog procesa, cilj nastave na daljinu je i da bude sigurna luka za nastavnike, učenike i njihove roditelje i skrbnike u kriznim vremenima, dodaju.
"Na sredini smo drugog tjedna izvođenja nastave na daljinu i unatoč tome što smo uspjeli uspostaviti stabilan sustav učenja i poučavanja na daljinu te smo osigurali i rezervne opcije izvođenja nastave putem televizijskih emitiranja, online sustava, YouTube kanala i mrežnih stranica Škole za život, učenici i nastavnici još uvijek se privikavaju na ovakav način rada što je i razumljivo", ističe se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.