Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskrs po julijanskom kalendaru

19.04.2020.

10:29

Autor: Radio Osijek/HINA

foto ilustracija, arhiva Radio Osijeka

foto ilustracija, arhiva Radio Osijeka

Foto: - / -

Vjernici koji se ravnaju po julijanskom kalendaru danas slave Uskrs. Tradicionalnom čestitkom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse" poručuju da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća. Čestitke je uputio državni vrh. Čestitao je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

 

Poruku i čestitku vjernicima odaslao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Uskrsna nada nasuprot epidemije straha, važnost promjene stajališta i očuvanje prirode - središnje su teme te poruke.Svima činimo nepravdu. Iz prirode crpimo sve njezine sastojke rušeći harmoniju koja u njoj postoji i na taj način ona gubi ljepotu tvorevine Božje kao našega staništa. Zato nas Bog poziva da razmislimo jer mi smo jedini virus u tvorevini. Poziva nas da se promijenimo, da promijenimo svoj um i način života, rekao je Porfirije Perić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je uskrsnu čestitku vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, u kojoj im je zaželio obilje mira, vjere, nade i zajedništva. "Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti uime Vlade i osobno od srca čestitam Uskrs. U duhu najvećeg kršćanskog blagdana koji hrabri pred svim životnim izazovima, želim vama i vašim obiteljima obilje mira, vjere, nade i zajedništva. Neka vam ovo uskrsno vrijeme protekne u ozračju solidarnosti, strpljivosti i odgovornosti", napisao je u uskrsnoj čestitki premijer Plenković. Uz tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse!" još jednom je svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je uskrsnu čestitku pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj u kojoj je zaželio da im uskrsno svjetlo podari snagu, vjeru, nadu, unutarnji mir, zdravlje i radost življenja."Svim pravoslavnim vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Uskrsa uime Hrvatskoga sabora i osobno. Isusovo uskrsnuće osnova je kršćanske vjere i duhovnosti. Ono je simbol pobjede života nad smrću, svjetla nad tamom, dobra nad zlom", napisao je Jandroković u uskrsnoj čestitki. Poručio je i kako - u vrijeme kada se suočavamo s velikom krizom zbog koje je naš dosadašnji način života doveden u kušnju i traži od nas mnoga odricanja kako bismo očuvali prije svega vlastito zdravlje i sigurnost, ali i ono naše bliže i šire zajednice - Isusovo uskrsnuće treba nam biti dodatno životno ohrabrenje. Želim stoga da vam uskrsno svjetlo podari snagu, vjeru, nadu, unutarnji mir, zdravlje i radost življenja. Posebno, neka vas potakne na povezanost, solidarnost i svakodnevnu brigu o članovima vaše obitelji, bližnjima te svim slabijim i potrebitim osobama u našem društvu. Jedino tako svi zajedno možemo prevladati sve trenutačne izazove. Hristos vaskrse!, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora.

Tradicionalnim pozdravom "Hristos voskrese!", predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je čestitku građankama i građanima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru.Blagdan Uskrsa uči kako, usprkos svim nedaćama i teškoćama, uvijek postoje nada i rješenja za bolje sutra ako se iskreno i s punom vjerom prihvati njegov značaj. Neka značaj ovoga najvećeg kršćanskog blagdana vjernicima bude poticaj traženja nove snage za osobnu izgradnju, a svima nama poticaj na bolju suradnju, međusobno razumijevanje i toleranciju", istaknuo je hrvatski predsjednik. Uz podsjećanje na odgovornost svih građana za stvaranje uređenog društva koje poštuje dijalog i različitost, vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru zaželio je da taj blagdan provedu radosno i mirno u krugu svojih najbližih. "Svim građankama i građanima koji ga slave prema julijanskom kalendaru, želim sretan Uskrs, Hristos voskrese, stoji na kraju uskrsne čestitke predsjednika Milanovića.

 

Čestitao je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Prenosimo čestitku: Drage sugrađanke i sugrađani pravoslavne vjeroispovijesti, neka ovogodišnji Uskrs bude plodonosna prekretnica u vašim životima. O Uskrsu postajemo svjesni da samo nesebična žrtva za bližnjega donosi istinsku sreću i smisao u naš život, stoga je ovo pravo vrijeme za nove početke iz kojih mogu izniknuti neki novi i humaniji odnosi - ispunjeni poštovanjem, ljubavlju i razumijevanjem.
Vama, vašim obiteljima i bližnjima želim radostan i blagoslovljen Uskrs. Hristos vaskrse!

 

20200419_101147_hdr-1.jpg

20200419_101147_hdr-1.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.