Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskrs po julijanskom kalendaru

02.05.2021.

13:19

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Vjernici koji se ravnaju po julijanskom kalendaru danas slave Uskrs. Tradicionalnom čestitkom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse" poručuju da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća. Čestitke je uputio državni vrh.

Nakon uskrsne liturgije koju je u nedjelju u Okučanima predvodio pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, pročitana je poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija Perića u kojoj je vjernike SPC-a pozvao na slogu i jedinstvo."Ostavljamo vam zavjet pred Uskrslim Gospodinom i Njegovim svetima da ćemo prvo sačuvati i ojačati naše unutarnje crkveno jedinstvo, a zatim nacionalno, jezično i kulturno jedinstvo", poručio je Porfirije i pozvao da ne dopuste vremenu i prilici da ih dijele i odvajaju jedni od drugih, a time i od Crkve. 
"Unatoč činjenici da ste stalno pod određenim pritiscima molim se za jedinstvo i snagu za bratsku slogu, poručio je. Pozvao je vjernike SPC-a da pred sobom uvijek imaju primjere vjere i domoljublja slavnih predaka i velikana poput Tesle i Pupina te da budu njihovi dostojni nasljednici. Poruke je uputio i vjernicima SPC-a na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji izrazivši uvjerenje da će uskrsli Gospodin biti nepokolebljivi temelj vjere, jedinstva i zajedništva. Patrijarh je uputio i potporu "svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima" te pozvao na poštivanje medicinskih preporuka.
Uskrsnu čestitku pravoslavnm vjernicima uputio je jučer državni vrh. 
Predsjednik Republike Zoran Milanović je istaknuo kako je važnost Uskrsa oduvijek bila u pronalaženju nadahnuća za život u uzajamnom poštovanju. "Važnost najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, oduvijek je bila u pronalaženju nadahnuća za život u uzajamnom poštovanju i jačanju univerzalnih vrijednosti solidarnosti i plemenitosti", poručio je predsjednik Milanović. Istaknuo je kako je u vremenu obilježenom pandemijom i posljedicama potresa, mnogim našim sugrađankama i sugrađanima još potrebnija ta solidarnost i plemenitost, razumijevanje i pomoć cijeloga društva. "Uskrsno ozračje pred nama neka potakne sve na poštivanje različitosti i promicanje zajedničke želje za dostojanstvenim životom svih ljudi u Hrvatskoj", pozvao je predsjednik. 
"Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Uskrsa. Neka vam proslava Kristova uskrsnuća donese mir i snagu te ispuni vjerom, ljubavlju i nadom. U vremenu pandemije i velikih izazova s kojima smo suočeni, najveći kršćanski blagdan posebno nas nadahnjuje na širenje zajedništva, osnaživanje solidarnosti i razumijevanja među ljudima. Uskršnja poruka poziva na brigu za čovjeka, činjenje dobrih djela i međusobno pomaganje. Vođeni tim mislima, još jednom želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos vaskrse!'", stoji u uskrsnoj čestitki Gordana Jandrokovića,  predsjednika Hrvatskoga sabora vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru. Predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio vjernicima Uskrs slave prema julijanskom kalendaru da im taj blagdan bude izvor snage i nadahnuća u ovim izazovnim vremenima.
Arhijerejski namjesnik i osječki paroh, protojerej Aleksandar Đuranović je poručio: "Sa molitvenim željama, da Vaskrs, praznik nad praznicima, svi dočekaju i proslave duhovne radosti prije svega i u tjelesnoj kreposti, na kraju vas sve zajedno pozdravljam sa našim tradicionalnim pozdravom za Vaskrs: Hristos vaskrse!"

Protojerej Aleksandar Đuranović

20200419_101147_hdr-1.jpg

20200419_101147_hdr-1.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.