Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskrsni sajam u Belišću

07.04.2023.

14:35

Autor: Željko Kovačević

Tamara

Tamara

Foto: Željko Kovačević / HRT

U Gutmannovom parku u Belišću danas je otvoren dvodnevni mali sajam rukotvorina i prigodnih poklona u sklopu programa Uskrs u Belišću kojeg su organizirali Grad Belišće i Turistička zajednica tog grada. U subotu, 8. travnja održat će se tradicionalna manifestacija "Gnijezdo s 1000 pisanica". Gdje će najmlađi od 10 sati moći sudjelovati u uskrsnoj radionici Likovne udruge "Bel-Art" Belišće i Društva "Naša djeca" Belišće. Pola sata poslije dolaze Moto zečevi, Moto kluba "2 grada", Valpovo-Belišće, a nakon toga je predviđeno otkrivanje gnijezda te podjela pisanica i nagrada. 

„Zima je, kao da ide zima i Božić, a ne Uskrs i proljeće!”, kaže Tamara koja je iz Našica došla na sajam. Kaže kako nema sajma u Našicama, a da uskrsne ukrase, koji su prebogati detaljima, radi za sat vremena.

„Prije mi je trebalo više, ali kako godine prolaze ide sve brže.”, kaže ona.

Marijana je donijela proizvode od lavande iz Kitišanaca. „Sad smo tu dok ne krene sezona na moru. Znam da je to čudno, no mogu vam reći da naša lavanda miriši i bolje (smijeh).” Proizvode je morala skloniti od kiše, no kaže kako će sutradan doći ponovo. I ona se žali kako je hladnoća otjerala kupce.

Igor je stigao iz Njemačke. Nije mu bilo teško preći 1200 kilometara u jednom smjeru. „Dođem uvijek kad stignem, malo obići svoje i prijatelje. Srce uvijek vuče u Belišće!”, kaže Igor koji je iz „grada papira” otišao prije 7 godina. „Mali je sajam, ali je baš lijep”, kaže Igor.

Marina stoji ispred štanda „Zum”, Udruge za umjetnost i kulturu Belišće. „Sve prirodne materijale koristimo. Ima nas dosta. Netko se bavi slikarstvom, netko umjetničkim radovima. A to, to su vam gnomovi. Mala čudovišta koja nas vesele za Božić, a sada smo im dodali uši. Simpatični su ljudima, svi zastanu, a poneki i kupe tog zeku-gnoma.”, kaže Marina, pa prognozira i poziva

„Sutra isto hladno, i malo kiše, no doći ćemo, pa dođite i vi!”  

Galerija
Uskrsni sajam u Belišću, Foto: Željko Kovačević/HRT
Uskrsni sajam u Belišću, Foto: Željko Kovačević/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.