Hrvatski radio

Radio Osijek

Uskrsnice umirovljenicima od 100 do 250 kuna

22.03.2017.

12:58

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek će i ove godine isplatiti uskrsnicu umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama. Novost je da ne postoji jedna kategorija umirovljenika s primanjima do 1700 kuna, već će se isplata obavljati u tri kategorije.

Umirovljenici s ukupnim mirovinskim primanjima do 1000 kuna dobit će uskrsnicu u iznosu 250 kuna. Umirovljenici od 1000 do 1700 kuna dobit će 200, a od 1700 do 2000 dobit će 100 kuna, rekao je prvi podpredsjednik Gradskog vijeća Dragio Šerić te pojasnio da je isplata uskrsnice na temelju popisa središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz Zagreba.
Svi koji su na tome popisu ne moraju podnositi zahtjeve za isplatu uskrsnice. Oni koji su u međuvremenu promijenili adresu ili su novi umirovljenici zahtjeve moraju podnijeti najkasnije do 24. travnja. 
Uskrsnice će dobiti i 850 socijalno ugroženih obitelji a iznos od 300 kuna podići će u Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo, istaknuo je pročelnik Odjela Romano Kristić.
Uskrsnicu će ostvariti svi oni koji do 14. travnja ostvare pravo na troškove stanovanja kao temeljno pravo sukladno Zakonu o Odluci Grada. U dijelu socijalnog programa uskrsnice će dobiti i korisnici Pučke kuhinje i Skloništa za beskućnike.
Kategorije umirovljenika koji su svoje mirovine ostvarili u Republici Hrvatskoj i prijevremene invalidske mirovine korisnika koji ne rade skraćeni dio vremena ne moraju podnostiti zahtjeve, a uskrsnice će im biti isplaćene putem Hrvatske pošte na kućnu adresu.
Umirovljenici koji mirovine ostvaruju temeljem međunarodnih ugovora i oni koji su u invalidskim prijevremenim mirovinama, a rade na pola radnog vremena moraju podnijeti zahtjev jer Grad nema informaciju o drugom dijelu prihoda, a cenzusi su postavljeni na ukupna primanja. Umirovljenici od sutra mogu u sjedištima Gradskih četvrti i Mjesnih odbora podnositi zahtjeve i provjeriti jesu li na popisu. Kako bi izbjegli nepotrebno hodanje, popis se može provjeriti putem info telefona 229 102 i 229 108.
Svi koji pravovremeno podnesu zahtjeve isplata će ići prije Uskrsa a oni koji iskoriste krajnji rok isplatu će dobiti ovisno o danu podnošenja zahtjeva.
Podjelom uskrsnice bit će obuhvaćeno 12.500 osoba. Grad Osijek za ovu je godinu za božićnicu i uskrsnicu planirano 3 milijuna, a za uskrsnicu je izdvojeno milijun i 600 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.