Hrvatski radio

Radio Osijek

Uspjehe predsjednici predstavio "Osijek Software City"

15.01.2016.

14:53

Autor: Hina/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je obišla osječki Poduzetnički inkubator BIOS i nazočila prezentaciji aktivnosti udruge "Osijek Software City" koja okuplja tvrtke iz IT sektora, predsjednica je istaknula kako se osjeća optimizam i da se izvlačimo iz recesije.

Drugoga dana boravka u izmještenom uredu u Vukovaru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je posjetila osječki Poduzetnički inkubator BIOS i nazočila prezentaciji aktivnosti udruge "Osijek Software City" koja okuplja tvrtke iz IT sektora. Nakon što je poslušala izlaganja predstavnika tvrtki, ustvrdila je kako se svuda po Hrvatskoj osjeća optimizam izlaska iz sedmogodišnje recesije te uvjerenja da će država krenuti putem puno snažnijeg razvoja. Taj razvoj odnosi se, kaže, na bolje iskorištavanje europskih fondova, do razvoja proizvodnje i reindustrijalizacije Hrvatske, na načelima održivog razvoja i zaštite okoliša.

Istaknula je kako se rast BDP-a osigurava kroz poduzetništvo, stvaranje novih radnih mjesta, ali da je zato nužno ići u korak s vremenom i svjetskim trendovima, kao što se radi u Osijeku, a što treba proširiti po cijeloj Hrvatskoj.
 Grabar-Kitarović je naglasila kako se zahvaljujući IT tehnologijama može raditi istovremeno na više mjesta u svijetu, o čemu premalo razmišljamo kada je u pitanju gospodarstvo.

Obrativši se čelnicima lokalne samouprave, djelatnicima "Biosa" i udruge "Osijek Software City", izrazila je zadovoljstvo poduzetničkim duhom, koncentracijom i prenošenjem znanja u ovoj ustanovi, kao i uvjerenje da će Hrvatska na takav način brzo uhvatiti korak s razvijenijim zemljama. U virtualnom svijetu, koji je ipak toliko stvaran, odvija se puno toga, uključujući i gospodarstvo, i to je komponenta gospodarstva koju u Hrvatskoj još nismo sasvim shvatili, osim u nekim sredinama, kao u Osijeku, poručila je predsjednica.kako se o novim tehnologijama premalo razmišlja kada je u pitanju gospodarstvo jer rast BDP-a može se osigurati upravo stvaranjem novih radnih mjesta kao što se radi u Osijeku.

Glavni tajnik "Osijek Software City" Bela Ikotić istaknuo je kako udruga okuplja 29 tvrtki iz IT sektora, s više od 500 djelatnika i godišnjim prihodom od preko 400 milijuna kuna, u kojem oko 90 posto čini izvoz. Dodao je kako sam dolazak predsjednice dovoljno govori o njihovoj uspješnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.