Hrvatski radio

Radio Osijek

Uspješna regionalna suradnja u gospodarenju otpadom

06.09.2018.

16:09

Autor: Radio Osijek/Marko Kolić/TM

Uspješna regionalna suradnja u gospodarenju otpadom

Uspješna regionalna suradnja u gospodarenju otpadom

Foto: - / -

U sklopu prekograničnog hrvatsko-mađarskog projekta "2Region2Sustain", kojemu je cilj jačanje kapaciteta subjekata koji se bave gospodarenjem otpadom, u Osijeku je danas održan forum "Kružno gospodarstvo i zelena radna mjesta".

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota objasnio je da se radi o projektu vrijednom približno 2 mlijuna kuna, od kojih je 1,7 milijuna kuna osigurano iz EU fondova kuna. Sredstva su namijenjena za odlaganje bio-otpada, kupovinu spremnika za zgrade i kuće, ali također i za edukaciju građana i promidžbu zbrinjavanja zelenog otpada. Direktor Unikoma Davor Vić istaknuo je kako je za vrijeme projekta podijeljeno preko 2000 posuda za biorazgradivi otpad i 300 kompostera. Današnji je forum tek krajnja faza cijeloga projekta, ali samo jedna od stavki u hrvatsko-mađarskoj međunarodnoj suradnji. Objasnio je kako su na forumu predstavljeni rezultati zajedničke akcije kojom su nastojali educirati građane Osijeka i Pečuha.
O obrazovnoj i odgojnoj strani ovoga projekta govorio je i Mark Hoffbauer iz Razvojne agencije Grada Pečuha te je istaknuo da je Grad Pečuh organizirao pet radionica na kojima se govorilo o pravilnom zbrinjavanju bio-otpada i kompostiranju.
Na skupu u Osijeku bilo je riječi i o potencijalima za zelene poslove s obzirom na stanje na tržištu rada mađarske Baranje i Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.