Hrvatski radio

Radio Osijek

Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova

04.06.2023.

19:05

Autor: Radio Osijek/TM

Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova

Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova

Foto: MUP / -

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, na području Virovitičko–podravske i Osječko–baranjske županije 3. i 4. lipnja održana je terenska vježba „ASAR 2023-3“. Tragalo se za zrakoplovom na kopnu i unutarnjim vodama, provodilo spašavanje, a cilj je bio provjeriti usklađenost operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja tijekom svih faza provedbe akcije.

Tekst koji je MUP objavio na svojim stranicama objavljujemo u cijelosti:


Uz predstavnike Stalne koordinacije za potragu i spašavanje zrakoplova RH, stručnjake iz Regionalnog savjetodavnog odbora za potragu i spašavanje zrakoplova (RASARAC) te brojne uzvanike, programu za promatrače nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji je tom prilikom rekao kako je ovo jedna od većih akcija, vježba koja traje u tri koraka, već dvije godine. Ova vježba nastavak je na simulacijsko - komunikacijsku vježbu „ASAR 2023 – 1“ i stožerno - zapovjednu vježbu „ASAR 2023 - 2“.  koje organizira Ravnateljstvo civilne zaštite.


„Vježbe su vrlo važne za sustav civilne zaštite jer vježbom se uigravaju svi sudionici sustava civilne zaštite, a na ovoj vježbi je sudjelovalo preko 200 sudionika iz različitih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Ovo je bila jedna široka i kompleksna vježba koja je pokazala kako je RH spremna na ovakve i veće aktivnosti, te su sve sastavnice potvrdile kako su spremne, uigrane i koordinirane“, istaknuo je Trut.

Akcijom potrage i spašavanja zrakoplova na lokaciji je koordinirao pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek


Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite  pokreće akciju potrage i spašavanja.


Vježba je održana na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te na lokaciji Spasilačkog koordinacijskog centra na kopnu (Ravnateljstvo civilne zaštite), Hrvatske kontrole zračnog prometa, Croatia Airlines-a i Zračne luke Osijek, kao i na lokacijama operativnih dežurstava sudionika sustava zrakoplovne potrage i spašavanja. Vježba je održana u realnom vremenu te su svi sudionici terenskog dijela vježbe pristizali na lokaciju baze operacije u Slatinski Drenovac iz svojih sjedišta iz kojih svakodnevno idu na hitne intervencije. U bazi operacije formirani su mješoviti potražni timovi sastavljeni od pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS-a i vatrogasaca dok je policija osiguravala područje pretrage. Uz zemaljske snage, u potragu je bio uključen i zrakoplov Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) opremljen termovizijskim kamerama te helikopter Antiterorističke jedinice Lučko koji je uz tim HGSS-a sudjelovao i u spašavanju teško ozlijeđenog spašavatelja. Uz operativne procedure, tijekom vježbe je simulirano i krizno komuniciranje u slučaju pada zrakoplova pri čemu je koordinacijsku ulogu s predstavnicima odnosa s javnošću operativnih službi i nadležnih tijela imala Služba za krizno komuniciranje Ravnateljstva civilne zaštite, a sve kako bi se osiguralo usklađeno, točno i pravodobno izvještavanje prema javnosti.


Timovi hitne medicinske službe zbrinuli su 20 teško ozlijeđenih osoba, a  pri simuliranom padu zrakoplova, prema scenariju, smrtno je stradalo 20 osoba.


Timovi Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali su u pružanju psihosocijalne podrške članovima obitelji preživjelih i stradalih putnika u centru za prihvat obitelji u Zračnoj luci Osijek, u koordinaciji s predstavnicima Zračne luke Osijek i Croatia Airlinesa.


Uz tetra veze, tijekom vježbe je korišten sustav NICS (Next Generation Incident Command System) kao alati za komunikaciju i izmjenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova. Na taj način su svi sudionici bili upoznati s trenutnom fazom operacija te se minimalizira mogućnost nepotrebnog dupliciranja aktivnosti na terenu.


Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a.

Galerija
Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova, Foto: MUP/-
Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova, Foto: MUP/-Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova, Foto: MUP/-Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova, Foto: MUIP/-Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova, Foto: MUP/-Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova, Foto: MUP/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.