Hrvatski radio

Radio Osijek

Ustaško znakovlje na kući u Budimcima

09.12.2019.

12:03

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Povod konferencije za novinstvo osječko-baranjske organizacije SDP-a je zločin koji se dogodio s 18. na 19. studeni u Budimcima, Općini Podgorač kada je nepoznati počinitelj, na kući u kojoj žive mještani srpske nacionalnosti, ispisao ustaško znakovlje.

Povod tiskovne konferencije je zločin koji se dogodio s 18. na 19.11.2019. u Budimcima, Općini Podgorač kada su mrzitelji Hrvatske odlučili još jednom nanijeti mrlju na našu domovinu koja je stvorena na platformi antifašizma i ideji slobodne, demokratske Hrvatske po uzoru na zapadne europske države , odnosno one Hrvatske koja je tolerantna, koja nije isključiva, Hrvatske koja brani i voli svoje, a tuđe poštuje, jednom riječju Hrvatske koja ne mrzi.
„Za tu Hrvatsku su mnogi dali svoj život, mnoge obitelji žrtvu, pa i moja obitelj je dala žrtvu, zapravo gotovo da ne postoji obitelji u Slavoniji koje nije dala žrtvu za slobodu Hrvatske. Sramotno je da se ovaj zločin koji se u najmanju ruku može okarakterizirati kao govor mržnje dogodio na datum kada oplakujemo i sjećamo se velike žrtve u Domovinskom ratu, točnije na dan pada Vukovara i dan pada Škabrnje. Dok je većina građana palila svijeće, odavala pijetet žrtvi i s tugom se sjećala tih strahota rata, neki su iskoristili taj trenutak da bi još jednom našoj zemlji nanijeli štetu, te nas prikazali kao mrzitelje tuđeg, fašiste povezane s totalitarnim, isključivim režimima“ rekao je Haj Barakat i dodao:
„ Nas u SDP-u zabrinjava porast naciekstremizma koji se nameće ne samo kao ideologija, nego i kao rješenje za ekonomske, političke i društvene probleme, što je samo po sebi apsurd, a iza kojeg se najčešće skriva lopovluk i sitni osobni interesi. Inače, u ovoj kući su živjeli sugrađani srpske nacionalnosti, koji se boje iznijeti svoje ime a koji su za vrijeme domovinskog rata primili prognane Hrvate iz Bosne i Hercegovine i dali im krov nad glavom, te ih financijski pomagali. Neovisno o tome, zar se ikoga ima pravo ovako obilježavati. Trebaju li nam žute vrpce? Ako su autori ovog nedjela zaista željeli pokazati i dokazati svoje domoljublje, zašto nisu umjestocrnog spreja kupili 10 komada kruha i podijeliti ih siromašnim hrvatskim obiteljima u ovom mjestu kojih nažalost ima.
Zato apeliram na sve ljude dobre volje, ljude koji iskreno vole ovo domovinu da pomognu policiji u traženju krivca ili krivaca koje ne treba samo kazniti već edukacirati o tome šta je bila NDH, pa da ih se onda pita zašto ne žele najveći dio Dalmacije s otocima i Istru u sastavu Hrvatske, zašto žele rasne zakone kao temelj države i zašto žele da naša država bude satelitska, marionetska i umjetna država drugih fašističkih tvorevina kojih više nema, a koje nisu vodile računa o Hrvatskom narodu i onom što žele Hrvati.“
„Na žalost, ovo je rezultat sustavnog ignoriranja koketiranja s naciekstremističkim idejama i širenjem netolerancije, mržnje i blaćenja Hrvatske. Više puta smo upozoravali na slične stvari, poput ploče na groblju u Marjančacima (Valpovo) koje otvoreno veliča NDH. Grad i Županija ni nakon naših apela nisu učinile ništa da se sporni natpis ukloni. Umjesto da odajemo pijetet svim nevinim žrtvama svih ratova koji su nas pogodili , njihova se imena se koriste kako bi se veličao ustački režim. Ovaj najnoviji zločin mržnje u našoj županiji je samo rezultat politike nečinjenja i zatvaranja očiju pred ovakvim nemilim događajima. Očekujemo
od policije da brzo i profesionalno pronađe počinitelje. Na žalost, znamo da se HDZ kao stranka koja vlada županijom neće nedvosmisleno ograditi od ovoga, što je župan Anušić već pokazao u slučaju Marjančaca. No, takvo ponašanje župana ne treba čuditi. Koji je opetovano dokazao da ima puno više prioriteta osim dobrobiti naše županije. Bitnije mu je kampanja predsjednice koja isto tako koketira s ustaštvom i fašizmom. Ipak, kažu da svaka ptica svome jatu leti, pa je tako i u ovom slučaju“ zaključio je Hajduković.
Na konferenciji su govorili Domagoj Hajduković, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije i Samir Haj Barakat, član Predsjedništva Županijske organizacije i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Našice. (Priopćenje ŽO SDP-a Osječko - baranjske županije)

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.