Hrvatski radio

Radio Osijek

Utajom poreza dvojac oštetio državni proračun za pola milijuna eura

30.01.2023.

17:02

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Utajom poreza dvojac oštetio proračun za pola milijuna eura

Utajom poreza dvojac oštetio proračun za pola milijuna eura

Foto: Screenshot / -

Krivotvorenjem isprava i neosnovanim korištenjem pretporeza 59-godišnji hrvatski i godinu dana stariji bosanskohercegovački državljanin izbjegli su porezno zaduženje svoje tvrtke iz Vukovarsko-srijemske županije, porez tako nisu platili čime su državu oštetili za približno pola milijuna eura.

Iz policije su priopćili kako su tu dvojicu kriminalistički istraživali zbog sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Osumnjičeni su da su tijekom 2018., kao odgovorne osobe tvrtke iz Vukovarsko-srijemske županije, u njezinim poslovnim knjigama evidentirali račune drugih tuzemnih poduzeća, svjesni kako su ti računi nevjerodostojni za umanjenje porezne osnovice.

Sve su to činili kako bi njihova tvrtka neosnovanim korištenjem pretporeza izbjegla porezno zaduženje i plaćanje poreza.

Takvim izbjegavanjem obveze plaćanja poreza hrvatski državni proračun oštetili su za oko pola milijuna eura.

Nadležnom državnom odvjetništvu protiv njih je dostavljeno odgovarajuće izvješće, kažu u policiji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.