Hrvatski radio

Radio Osijek

Utajom poreza stekli gotovo 17 milijuna kuna

13.01.2021.

12:12

Autor: Davor Lončarić

foto: ilustracija

foto: ilustracija

Foto: - / -

Osumnjičeni 50-godišnjak i 48-godišnjakinja predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske te će protiv njih biti podnijeta kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela - utaje poreza, krivotvorenja isprava i povrede obveze vođenja poslovnih knjiga.

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom i 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojima su stekli nepripradnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna, priopćila je danas ta policijska uprava.

Naime, u razdoblju od svibnja 2016. do svibnja 2019. godine osumnjičeni su, kao odgovorne osobe zadruge i više trgovačkih društava sa sjedištima u Vinkovcima, koristeći zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga, međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama, te neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili porezne obveze koje su bili dužni plaćati, čime su oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna. 

Također, utvrđeno je kako su osumnjičeni u tom razdoblju, suprotno zakonskim propisima, poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.

Osumnjičeni su danas predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske te protiv njih slijedi kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Utaja poreza ili carine“, „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.