Hrvatski radio

Radio Osijek

Utjecaj rusko-ukrajinskog rata na Europsku uniju te na hrvatsko gospodarstvo

04.05.2022.

14:40

Autor: HRT Radio Osijek

EFOS

EFOS

Foto: MMilas / HRT Radio Osijek

Tema je to o kojoj se raspravljalo se na osječkom Ekonomskom fakultetu, u sklopu 6. Europskog tjedna. Kroz predavanja i panel rasprave diskutiralo se o gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini, ali i geopolitičkim promjenama unutar Europske unije i novom odnosu snaga na svjetskoj razini.

"Ukrajinska kriza, odnosno ozbiljan rat stvorit će do kraja godine potpuno nove odnose i mislim da dolazi do preslagivanja odnosa moći u cijelom svijetu. Nakon rusko-ukrajinskog rata svijet više neće biti isti, odnosno drukčije će se polarizirati utjecaj moći iu Europi i u cijelom svijetu.  Ako prividno sada imamo tri velike sile - SAD, Rusiju i Kinu, to  zapravo nije tako već su to dvije strane. Jedna su SAD i europski partneri, a druga Rusija i Kina zajedno. U tom kontekstu treba gledati i energetsku krizu i krizu hrane, kao i svega onoga što nam se približava već krajem godine. Očekujem kako će se ti odnosi ipak posložiti jer je rat sada jako teško zaustaviti. Moram priznati kako više nema ni ideje kako to učiniti, osim ako ga ne zaustave velike sile, a sad govorimo o tim centrima moći. Ovog trenutka tri države pokušavaju mirnim putem riješiti ukrajinsku krizu i to su Francuska, Turska i Izrael, no zasada nema uspjeha po tom pitanju. Očigledno će se "veliki" morati dogovoriti. Kad pogledate što je donijela ova ukrajinska kriza vidite da je Njemačka donijela odluku o naoružavanju i izdvaja 2 posto svojeg BDP-a za naoružavanje. Po sredstvima koja izdvaja ona postaje 3. vojna sila u svijetu, što je ogroman iskorak. Europa se naoružava, ne  demilitarizira se. I uloga NATO pakta je aktualna tema.  Kad se vratimo na područje našeg susjedstva - zapadnog Balkana ni to više nije lokalna priča, iako mnogi to smatraju. Iskra je to koja može zapaliti bure baruta i o tome treba jako voditi računa. Nije slučajno što je KAFOR već početkom ukrajinske krize doveo svoje snage u BiH. Pitanje Kosova i BiH može se rasplamsati, ako se rat u Ukrajini ne završi na jedan miran način - dogovorom..." Istaknula je to među ostalim bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja je sudjelovala u današnjoj raspravi na EFOS-u.   

Galerija
EFOS, Foto: M.Milas/HRT Radio Osijek
EFOS, Foto: M.Milas/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.