Hrvatski radio

Radio Osijek

Utjecaj sindikata na EU politike

03.07.2019.

13:16

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u partnerstvu s Maticom hrvatskih sindikata provodi projekt "Osnaživanje sindikalnih kapaciteta za učinkovitost i proaktivan socijalni dijalog". S tom temom su održali okrugli stol u Osijeku.

Prvi u nizu okruglih stolova održan je danas na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti gdje se razgovaralo o tome što je EU semestar i kako utječe na plaće i financiranje sustava znanosti i visokog obrazovanja, kakav je utjecaj sindikata na EU politike i međunarodnu suradju Sindikata znanosti te što danas znači Bolonjski proces.  Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti prof. dr. sc. Igor Radeka posebno je istaknuo kako bi trebalo promijeniti suštinu odnosa između studenta i nastavnika. Temaljni smisao Bolonjskoga procesa  je dovesti studenta u samo središte obrazovnog procesa. To znači, rekao je, moderniji pristup, jer su i očekivanja današnjih sudenata drugačija nego prije. Cilj je maksimalna individualizacija, dovođenje do toga da se prepoznaju interesi, razlike i potrebe svakog studenta. Cijeli  pristup obrazovne reforme srednje i osnovne škole temelji se na kurikularnom  pristupu , odnsno, na individualizaciji  ili na dolasku raznim putevima  do istoga cilja. Orijentacija je na kompetenciji, razvoju sposobnosti, a ne više prema sadržaju. Kako ističe Igor Radeka, to je u vrlo bliskoj vezi s Bolonjskim procesom koji  je  krenuo 15 godina prije naše reforme.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.