Hrvatski radio

Radio Osijek

Utrkom tramvaja počelo obilježavanje Dana grada

01.12.2021.

19:54

Autor: Radio Osijek

Utrkom tramvaja počelo obilježavanje Dana grada

Utrkom tramvaja počelo obilježavanje Dana grada

Foto: - / -

Jedinstvenu utrku „402 treska: Šebalj vs Pervan" u povodu Dana grada organizirali su GPP i Grad Osijek. Utrkivala su se dva tramvaja po uzoru na Street race. Na glavnom je trgu potom podignut gradski stijeg i sve je spremno za sutrašnji Dan grada.

Program obilježavanja Dana grada Osijeka počeo je večeras nesvakidašnjim događajem na Korzu. U utrci tramvaja na 402 metra sudjelovali su rally vozač Juraj Šebalj i komičar Željko Pervan, no tramvaje su vozili vozači GPP-a. Pobijedio je Šebaljev, nešto stariji tramvaj u izjednačenoj utrci od Gradske i sveučilišne knjižnice pa skoro do Trga Ante Starčevića.
Zadnjih više od 24 sata "igramo" se s tramvajima, rekao nam je Juraj Šebalj i pozvao sve da pogledaju emisiju Automarket za 10 dana, u subotu, 11. prosinca na HTV 2 i saznaju više o tramvajima. Za vožnju tramvaja, naravno, treba dozvola, ali se Šebalj osvjedočio da za taj odgovorni posao treba puno znanja. To je nešto između vlaka i automobila, to vam je kao da vozite tramvaj, našalio se poznati relly vozač i otkrio da je potrebno paziti na puno sitnica jer najlakši je posao pokrenuti i zaustaviti tramvaj. Velika je odgovornost voziti putnike, skrenuti tramvajima na skretnicama koje se ručno prebacuju i divim se svakom tko zna voziti tramvaj, poručio je Šebalj. Tramvaji su ograničeni na brzinu od 55 km/h, a današnja utrka dosegnula je brzinu od četrdesetak kilometara na sat i nije bilo tako jednostavno utrkivati se tramvajima, nema guma koje drže već je to metal o metal, a to zna biti sklisko, rekao je Šebalj.
Nakon utrke tramvaja na glavnom trgu podignut je gradski stijeg. Gradonačelnik Ivan Radić čestitao je 235. rođendan grada Osijeka i pozvao sugrađane da se sutra pridruže na nekom od programa obilježavanja Dana grada. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka počinje u 17 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića, a u 18 sati u Parku kralja Tomislava počinje Adventiranje. Među ostalim, sutra je besplatan gradski prijevoz, ulazak na Gradske bazene i u ZOO vrt.
Uoči Dana grada u konkatedrali Svetog Petra i Pavla služena je sveta misa.

Ivan Radić

Juraj Šebalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.