Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz B Light projekt do potpore EU

22.05.2018.

11:42

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Projekt B Light Grant Shema prvi je projekt Europske unije koji potiče prekograničnu suradnju malih i srednjih poduzetnika. Na raspolaganju je 12,5 milijuna eura koje valja iskoristiti do 2021. godine .

Kako je istaknuo na današnjoj konferenciji Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje do sada je pet poduzetnika iz Osječko-baranjske županije ostvarilo potporu u sklopu B Light prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska. Raspisan je drugi natječaj i želja je da se javi što više poduzetnika s kavlitetnim projektima. Cilj je današnje konferencije, koja je okupila nove poduzetnike, prenijeti iskustva onih koji su prošli kroz postupak i dobili novce na one koji to još nisu. Poduzetnici su pohvalili angažman Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje koja im je pomogla proći cijeli proces prijave i natječaja. Među budućim korisnicima europskoga novca je i tvrtka S Link Vedrana Stapića koji očekuje da će s mađarskim partnerima razviti novi sustav i tehnologiju u proizvodnji hrane. Izjavio je kako bi bez RRA bilo gotovo nemoguće ući u sličan posao prekogranične suradnje s mađarskim suradnicima i financiranje iz fondova Europske unije. Novi mađarsko-hrvatski proizvod, odnosno software u proizvodnji hrane, bit će prvo ponuđen na tržištu Srbije, a planovi su da osvane i na tržištu Europske unije s pola milijarde stanovnika. 

Projekt provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te regionalne razvojne agencije. Svaka prekogranična suradnja mora imati najmanje dva, a najviše četiri partnera koji mogu ostvariti povrat čak 75% uloženih sredstava. Cilj suradnje je povećati bruto dodanu vrijednost po glavi stanovnika u industrijskom i uslužnom sektoru, potaknuti internacionalizaciju te povećati konkurentnost i vrijednost prodaje malih i srednjih poduzeća te omogućiti razvoj kroz poslovnu suradnju putem zajedničke proizvodnje, transfera tehnologije i razvoja usluga, opskrbnih lanaca, zajedničkog tržišta i planiranja budućeg zajedničkog ulaganja. 

Sudionike konferencije pozdravio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je pohvalio inicijativu i sve poduzetnike koji su se odlučili razvijati uz potporu Europske unije i razvojnih projekata koji se provode.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.