Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz Dan državnosti i promocija vojnih škola HVU u Vukovaru

25.06.2019.

07:00

Autor: HRT/MORH

Foto: hrt.hr

Foto: hrt.hr

Foto: - / -

U Vukovaru je počela dvodnevna svečanost promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "dr. Franjo Tuđman". Njihovo izaslanstvo u povodu Dana državnosti položilo je vijenac na Memorijalnom groblju i kod spomen obilježja na Ovčari

Hrvatska slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. U toj prigodi u Vukovaru se 25. i 26. lipnja održava svečanost na kojoj će biti promovirani polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". 134 polaznice i polaznika Hrvatskog vojnog učilišta bit će promovirani u časnike. U povodu Dana državnosti i u sjećanje na poginule u Domovinskom ratu izaslanstvo HVU-a na čelu sa zapovjednikom general bojnikom Matom Pađenom položilo je vijenac na Memorijalnom groblju, te kod spomen obilježja na Ovčari. Nakon toga služena je sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova poslije koje su časnici i zapovjedništvo HVU-a mimohodom kroz grad kod križa na Dunavu položili vijenac. 

Središnji dio programa održat će se 26. lipnja. U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vuovaru u 10 sati počinje svečanost promocije polaznika vojnih škola HVU-a i to Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" te Ratne škole "Ban Josip Jelačić" za potrebe Hrvatske vojske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.