Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz Dan planeta Zemlje u Kopačkom ritu predstavljena dva projekta

22.04.2021.

18:34

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB Park prirode Kopački rit

Foto: FB Park prirode Kopački rit

Foto: - / -

Povodom obilježavanja 51. Dana planeta Zemlje čija je tema ove godine Obnovimo našu Zemlju, u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit (JUPP) u četvrtak su predstavljena dva projekta zaštite prirode koja se tamo provode.

Kako je pojasnila rukovoditeljica Odsjeka prihvata posjetitelja i edukacije JUPP-a Ružica Marušić, prvi projekt financira EU, Danube Free Sky iz programa Life, vrijedan je nešto više od šest milijuna eura i provodi se u sedam zemalja. "Riječ je o zaštiti ptica od stradavanja na dalekovodima. Napravit ćemo monitoring stradavanja ptica na dalekovodima na više lokacija i ustanoviti uzrok smrti. Nakon što naši partneri operatori prijenosnog, odnosno distribucijskog sustava, HOPS d.o.o. i HEP ODS d.o.o. postave zaštite na dalekovodima promatrat ćemo rezultate projekta", rekla je Marušić. Zaštitit će, kako je pojasnila, 245 kilometara dalekovoda i 3200 stupova dalekovoda. Zaštita podrazumijeva ugradnju odvraćivača pozornosti koji mogu biti svjetlosni ili akustični, a na stupovima se radi izolacija.

Drugi projekt je postavljanje kućica za ptice zlatovrane kako bi se ta vrsta nakon 40 godina ponovo počela gnijezditi u Parku prirode. Rade ga u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka. "Posljednjih godina zlatovrana je redovito bilježena tijekom proljetne seobe pa se nadamo da će joj se od ove godine svidjeti kućice i da će nakon više od 40 godina ponovno započeti s gniježđenjem u Baranji", istaknula je Marušić.
Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode kaže da su postavili više kućica u Baranji. Prema njegovim riječima, zlatovrane su bile prisutne u Hrvatskoj do 70-ih godina prošlog stoljeća, no zbog razvoja poljoprivrede i upotrebe pesticida populacija je izumrla. "Nadamo se da bi se mogle vratiti. U tu svrhu smo u sklopu projekta 'Slavonski pašnjaci - zaboravljeno blago', koje financijski potpomaže njemačka zaklada za zaštitu prirode Euronatur, u suradnji s JUPP Kopački rit i Beljem plus postavili kućice", rekao je Mikuška.
Podsjetili su kako početci obilježavanja Dana planete Zemlju sežu u 1970. godinu kada je s ciljem očuvanja Zemlje, 22. travnja, milijun Amerikanaca izašlo na ulice kako bi prosvjedovali zbog kriznog okruženja i ekološkog neznanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.