Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz Osječko-baranjsku županiju i HBOR do poduzetničkog kredita bez kamata

04.03.2019.

12:24

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Ugovore o poslovnoj suradnji u provedbi Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva te Programa kreditiranja poduzetnika početnika potpisali su danas predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Osječko-baranjske županije i poslovnih banaka s područja Županije.

Ugovorima banaka, Županije i HBOR-a jamče se beskamatni krediti poduzetnicima početnicima te krediti sa samo 1% poduzetnicima koji nadograđuju svoje poslovanje, a njihov ukupan kreditni potencijal je 45 milijuna kuna, istaknuo je župan Ivan Anušić: "Osječko - baranjska županija u zadnje dvije godine ima izuzetno jaku inicijativu potpomagati poduzetnike. Došli smo do toga da ukoliko ste poduzetnik imate mogućnost podizanja kredita bez kamata. Zanimanje je veliko jer jednostavno mislim da je to dobar projekt koji je naišao na odobrenje svih koji se bave poduzetništvom. Samim time, ako su potencijali iskorišteni i ako su sredstva iskorištena, znači da je i pogođena u pravo mjesto", rekao je župan Anušić i dodao kako su sva sredstva ovakve namjene do sada uvijek bila iskorištena, tako da će rebalansom vjerojatno biti i uvećana.

Za subvenciju kamata tijekom 2019. godine Županija je osigurala 3 i pol milijuna kuna, a zainteresirani se mogu javiti u HBOR ili neku od poslovnih banaka s područja županije, ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović: "Što se tiče kriterija, korisnici su subjekti malog gospodarstva, obrti, trgovačka društva i ustanove koje posluju na području Osječko-baranjske županije i uključene su sve djelatnosti osim primarne poljoprivredne proizvodnje i turizma. Nadamo se da će uključivanjem ovih 10 banaka cjelokupna procedura biti ubrzana s obzirom da se poduzetnici neće morati javljati samo HBOR-u nego će se moći javiti i ovim poslovnim bankama. Većina tih banaka već prati poduzetnike tako da su upoznati s njihovim poslovanjem pa će cjelokupna procedura biti brža."

Ukupan iznos kredita za žene poduzetnike i mlade poduzetnike je do 700.000 kuna, za poduzetnike početnike milijun i 800 tisuća, a poduzetnike koji nadograđuju poslovanje 5 milijuna kuna. Neke od njih HBOR nastoji dodatno poticati: "Hrvatska banka za obnovu i razvitak kao Državna razvojna banka ima posebnu skupinu programa za ciljane skupine, a to su u ovom slučaju mladi, žene i početnici", rekao je voditelj područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj i napomenuo kako je ovo prvi put da sudjeluju u subvencioniranju kamata zajedno sa Županijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.