Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz Paladinu „pala” i Tramišak

11.01.2023.

19:10

Autor: Radio Osijek/TM

Bivša ministrica Nataša Tramišak i budući ministar Šime Erlić

Bivša ministrica Nataša Tramišak i budući ministar Šime Erlić

Foto: FB Nataša Tramišak / -

Premijer Andrej Plenković objavio je večeras da ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina i ministrica EU fondova i regionalnog razvoja Nataša Tramišak odlaze, a zamijenit će ih predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, koji će biti i potpredsjednik Vlade, te državni tajnik Šime Erlić. Paladina je svoj odlazak najavio još prije dva mjeseca. Tramišak od Plenkovića nije dobila adekvatan odgovor zašto je smijenjena.

Na novinarsku konstataciju o tome da je o Paladini na početku imao samo riječi hvale i pitanje je li mu žao, Plenković je odgovorio da nema žaljenja te da će Bačić preuzeti posao "i šire od onoga što je on radio i napraviti napredak u procesu obnove".

Odgovarajući na pitanje po kojim je kriterijima smijenio Tramišak rekao je da je u funkcioniranju Vlade najvažnije povjerenje te da je potrebno imati maksimalno povjerenje u svoje suradnike.

- Moja je bila procjena u ovom trenutku da je osvježenje na toj dužnosti nužno, rekao je Plenković,

Plenković je u izjavi za medije rekao kako su Paladina i on zaključili najprimjerenije da Paladina napusti Vladu te da je i on sam to na određeni način htio.

- Što se tiče ministrice Tramišak, ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ja to razumijem, ali s druge strane predsjednik Vlade ima pravo birati članove i članice Vlade, svoje suradnike i funkcionirati na način da svi članovi tima imaju puno povjerenje između onoga tko bira suradnike i onih koji su suradnici uz jasan okvir suradnje, rekao je Plenković, zaželjevši im uspjeh i zahvalivši na doprinosu.

Na novinarsko pitanje kako se rastao s bivšim ministrima, s obzirom na to da su oboje sazvali konferencije za medije za večeras, odgovorio je - "korektno".

- To je njihova stvar, oni više nisu ministri i imaju se pravo obratiti javnosti. U demokraciji živimo, poručio je.

Paladina je na konferenciji za novinare održanoj nakon Plenkovićeve rekao da je svoj odlazak premijeru Andreju Plenkoviću najavio prije dva mjeseca.

- Moja odluka nije nastala preko noći, duboko je promišljena i najbolja je za sve, rekao je.

- Prije 10 mjeseci nisam se gurao u politiku, nisam imao ambiciju biti ministar, dobio sam poziv i prihvatio ga iz samo jednog razloga, a to je pomoći ubrzati obnovu, rekao je istaknuvši da je zadovoljan pomacima koji su napravljeni.

Nataše Tramišak dala je izjavu za medije u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Nataša Tramišak na konferenciji za novinare

Nataša Tramišak na konferenciji za novinare

Foto: Screenshot / -

Nataša Tramišak, nakon što ju je premijer Andrej Plenković smjenio s mjesta ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, obratila se javnosti.


- Imam potrebu reći da u mom kratkom jučerašnjem razgovoru s premijerom, gdje je on najavio svoju želju da me smijeni, nisam dobila adekvatan odgovor iz kojeg razloga on to čini. Slušajući ga i sada u obraćanju javnosti primijetila sam da i dalje nije dao razloge zbog kojih je zatražio moju smjenu, rekla je.


- Kada sam postala ministrica 2020. godine kao prijedlog svoje županijske organizacije prihvatila sam obnašati dužnost, ono čime sam se vodila je prvenstveno dobrobit hrvatskih građana i države te pokušati napraviti najbolje moguće rezultate u svom resoru. Naravno da mi je okvir rada bio program Vlade, odnosno koji je donio HDZ, dodala je Tramišak.


- Drago mi je što smo u ministarstvu napravili značajne pomake, što smo podignuli rezultate i povećali povlačenje sredstava iz fondova EU-a, zaista intenzivan rad, usmjerili smo fondove prema svim regijama, niti jedan kraj Hrvatske nije izostavljen, poručila je bivša ministrica.


Kazala je kako joj nije bio problem raditi na dobrobit građana.- To sam planirala nastaviti i dalje. Premijer me ne vidi u svom timu, ali ja ne znam koji su razlozi za to, rekla je.

Najavila je da će aktivirati svoj saborski mandat.

Tramišak je trebala otići još u lanjskoj rekonstrukciji Vlade


Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, koju će zamijeniti njezin dosadašnji državni tajnik Šime Erlić, trebala je otići još u rekonstrukciji Vlade lani u travnju, no tada se to nije dogodilo zbog protivljenja osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.


Povod je bila afera koju je premijer Andrej Plenković nazvao "ekstremno bizarnom" jer je Tramišak izjavila medijima da je primala prijetnje zbog odluke da neće produljiti jedan ugovor o dogradnji softvera, no o tome nije prethodno obavijestila premijera.


Tramišak je rekla kako su informacije o prijetnjama dolazile preko osoba koje su obavljale poslove u Ministarstvu te joj dobronamjerno prenosile te komentare.


- O svemu nisam obavijestila premijera Andreja Plenkovića iz razloga što je Ministarstvo nadležno za upravljanje fondovima i informacijskim sustavom, bila je isključivo moja odgovornost i obveza kako i na koji način će Ministarstvo funkcionirati. Zato nisam ništa htjela govoriti premijeru, ništa nije dolazilo do Vlade niti je Vlada bilo kakvu odluku o tome trebala donositi, kazala je.


Plenković je na to izjavio da je o prijetnjama ministrici Tramišak doznao iz medija i takvu situaciju opisao kao "ekstremno bizarnu". - Ne znam da se ikada dogodilo da je bila neka situacija da netko od članova Vlade ima informaciju o tome da mu se prijeti, ili posredno ili direktno, a da se to ne deklarira meni kao premijeru, ministru unutarnjih poslova ili policiji, rekao je Plenković.

U medijima se tada spekuliralo da Tramišak od početka mandata u Vladi nije uživala premijerovo povjerenje jer je bila kadar Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana i potpredsjednika HDZ-a, čiji odnosi s Plenkovićem nisu bili dobri.

No, Plenković je tada ipak odustao od smjene Tramišak, tvrdili su mediji, upravo zbog protivljenja Anušića.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.