Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz Svjetski dan romskog jezika u Belišću otkrivena skulptura 5. studenoga

29.10.2018.

14:36

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Uoči Svjetskoga dana romskog jezika 5. studenoga, u Belišću je otkrivena istoimena skulptura, rad Borisava Bojanića te je i park pokraj Nastavno- sportske dvorane, odlukom Gradskog vijeća, dobio naziv "Park 5. studenoga".

Svjetski dan romskog jezika obilježava se od 2009. godine u čast 5. studenoga 2008. kada je prvi puta objavljen Romsko- hrvatski i hrvatsko- romski rječnik autora Veljka Kajtazija, današnjeg saborskog zastupnika. Na inicijativu Republike Hrvatske, 2015. Opća skupština UNESCO-a prihvaća 5. studenoga kao Svjetski dan romskog jezika. Belišće je prva jedinica lokalne uprave koja je javni prostor nazvala po nekom događaju iz povijesti ili kulture Roma, rekao je Veljko Kajtazi prigodom otkrivanje skulpture a gradonačelnik Dinko Burić predsjedniku je Vijeća romske nacionalne manjine Mariju Balogu uručio odluku Gradskog vijeća o imenovanju parka. Romska zajednica na području Belišća najbrojnija je nacionalna manjina s između 450 i 550 pripadnika u sredini u kojoj uz Hrvate živi još 21 nacionalna zajednica a imaju i svoje predstavnike u Gradskom vijeću.

U Bistrincima je danas otvoren Društveni dom za potrebe romske zajednice ali i svih ostalih. Dom je građen tri godine a vrijednost projekta je više od milijun i pol kuna što su financirali grad Belišće i Savjet za nacionalne manjiine Vlade Republike Hrvatske.

                           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.