Hrvatski radio

Radio Osijek

V. Šišljagić i D. Burić: "Salapić ne može umjesto Glavaša biti u Saboru!"

12.12.2016.

09:52

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vladimir Šišljagić i Dinko Burić Mandatno - imunitetnom povjerenstvu Hrvatskoga sabora uputili su dopis sa zahtjevom za preispitivanjem odluke o početku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Salapića.

"U posjedu smo Izvješća o početku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Branimira Glacaša i početku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika Josipa Salapića, koji ste Vi potpisali i kojima Mandatno-imunitetno povjerenstvo izvještava Predsjednika Hrvatskog sabora o novonastalim okolnostima", kaže se u dopisu. U izvješću se, kako su istaknuli potpisnici dopisa, navodi da je zastupnik Glavaš, pisanim zahtjevom stavio svoj zastupnički mandat u mirovanje od 2. studenoga 2016, kao i da je HDSSB odredio Salapića kao zamjenika zastupnika. "Pretpostavljamo da je Mandatno-imunitetno povjerenstvo propustilo uočiti da u stavku 3. spomenutog članka Zakona stoji: ,,Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovog Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje" , kaže se u nastavku dopisa.

Potpisnici, Šišljagić i Burić, smatraju da su ovu odredbu svi zanemarili: najprije HDSSB, a potom i Mandatno-lmunitetno povjerenstvo. "Ako su to prvi učinili namjerno, Mandatno-imunitetno povjerenstvo je to bilo u postupku utvrđivanja ispunjavanja zakonskih uvjeta dužno uočltl po službenoj dužnosti. Prema propisima i stanju na listi kandidata čak dvojica stranačkih kolega su ispred Josipa Salapića. Podsjećamo kakvi su bili rezultati izbora liste HDSSB-HKS za Hrvatski sabor prema preferencijalnim glasovima 1. Branimir Glavaš, 2. Vladimir Šišljagić, 3. Dinko Burić. Tako je predmetnom odlukom prekršen Zakon, nanesena šteta i onemogućena provedba volje birača izražena na izborima za zastupnike Hrvatskog sabora, a sigurni smo da bi Hrvatski sabor morao biti hram zakonitosti i pravde. iz gore navedenih razloga tražimo da u najkraćem mogućem vremenu Mandatno-imunitetno povjerenstvo ispravi ovu nezakonitost i o tome izvijesti Hrvatski sabor. U suprotnom ćemo biti prisiljeni pokrenuti zakonom propisani postupak tužbom kod nadležnog suda", kaže se na kraju dopisa koji su Vladimir Šišljagić i Dinko Burić uputili Mandatno-imunitetnom povjerenstvu Hrvatskoga sabora sa zahtjevom za preispitivanjem odluke o početku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Salapića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.