Hrvatski radio

Radio Osijek

"Valpovački vlastelini Prandau-Normann"

22.03.2018.

16:00

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Izložba je to koja na četiri mjesta u baštinskim ustanovama Osijeka i Valpova predstavlja velik projekt o dvije obitelji koje su obilježile ove prostore gospodarskim napretkom, a s njim i kulturnim nasljeđem.

Državni arhiv u Osijeku, Muzej Slavonije, Muzej likovnih umjetnosti i Muzej Valpovštine izložile su građu valpovačkih vlastelina pohranjenu u brojnim zbirkama kroz nekoliko temtskih cjelina - likovna baština Prandau-Normann, vlastelini-bibliofili, kolekcionari i donatori, svakodnevni život i Arhivska baština valpovačkog vlastelinstva. Ravnatelj osječkoga Arhiva Dražen Kušen istaknuo je kako su tu svi pisani tragovi njihovoga rada i života, a izloženi su na prvoj izložbi u obnovljenom prostoru. Nazočnima se na svečanosti u osječkom Arhivu obratio i jedan od nasljednika baštine valpovačkih vlastelina barun Georg Maria Fridrich Pereira Arnstein, sretan što se sve odvija u ustanovama u kojima će se uvijek moći istraživati povijest i to "ne samo moje obitelji, nego i povijest o Drugom svjetskom ratu, njegovim posljedicama i toliko bolnom završetku toga rata za jako puno ljudi",rekao je i dodao: "Danas vraćamo natrag na svjetlost dana jedan dio te povijesti ovom prekrasnom izložbom o mojoj obitelji na čak četiri izložbene lokacije". Upravo je održavanje u četiri ustanove ono što čini posebnost, rekao je u ime Ministarstva kulture načelnik Sektora za arhive i digitalizaciju Branko Kaleb te izrazio zadovoljstvo učinjenim. Sjećanjima na obitelji Prandau-Normann pridonijela su i poslužena prigodna pića s Inventara vrhunskih vina i likera vlastelinskog dvorskog podruma u Valpovu iz 1912. godine: Törley pjenušac, stari cherry, maraskino i šljivovica. 
Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.