Hrvatski radio

Radio Osijek

17:06 / 25.05.2017.

Autor: Mirta Milas

Valpovčanin Nikola Barišić šampion je 16. kulenijade u Jagodnjaku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među 119 uzoraka peteročlano je povjerenstvo s 92,7 bodova ocijenilo šampionski kulen koji je proizveo Barišić .

Barišić za sebe kaže da se amaterski bavi tim poslom te da kulene ne prodaje, nego ih proizvodi samo za obitelj i prijatelje. Ističe kako je lani na istoj manifestaciji bio treći, a pretprošle godine drugi. 2008. bio je i šampion na ocjenjivanju kulena u HGK, županijskoj komori u Osijeku, a  to smatra svojevrsnim prvenstvom Hrvatske.  Na pitanje što mu nagrada znači odgovara:„Jednu zadovoljštinu da je to to, da sam došao do cilja“. Dodaje i kako je ova godina bila specifična zbog puno hladnih dana s temperaturama ispod ništice. Onaj tko nije imao komoru i kod koga se kulen smrznuo, tekstura mu je loša i to se vidi, rekao je Barišić.       

Razmišlja već godinama o profesionalnom bavljenju ovim poslom, osnovao je OPG, no zbog nedostatka novca pogon od 106 četvornih metara zjapi prazan. Rekao je kako se još 2011. prijavio na fondove, no europski novac nije dobio pa će ove godine pokušati  ponovno. „Šampionski kulen pravi se od pravog mesa, od svinja – po mogućnosti iz domaćeg uzgoja- mora biti teška od 150 do 200 kilograma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.