Hrvatski radio

Radio Osijek

Varaždinski komorni orkestar u konkatedrali sv.Petra i Pavla u Osijeku

27.10.2021.

17:30

Autor: Radio Osijek/ MVP

Varaždinski komorni orkestar u konkatedrali sv.Petra i Pavla u Osijeku

Varaždinski komorni orkestar u konkatedrali sv.Petra i Pavla u Osijeku

Foto: - / -

U osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla večeras je nastupio Varaždinski komorni orkestar. Koncert je to na dar građanima i uvod u niz odličnih koncerata koji će se u sklopu Koncertnog ciklusa grada odvijati u gradu na Dravi počevši od ovog tjedna i tijekom cijele godine.

Koncert je uvod u Koncertni ciklus grada, ciklus koncerata koji nastavlja tradiciju Osječke glazbene srijede, u organizaciji Kulturnog centra Osijek i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka koji će, počevši od srijede, tijekom cijele sezone u Osijek dovoditi vodeća glazbena imena, soliste i ansamble te obogatiti glazbeni i kulturni život Grada.

Na programu su bila djela: Divertimento u D-duru, KV 136 W. A. Mozarta,  Čežnja za gudače Pavla Dešpalja, Concertino za violu i gudače u Es-duru, BI 328 A. Rolla( solistica: Marija Andrejaš), Holberg suita, Op. 40 E. Griega. 

Varaždinski komorni orkestar ansambl je dugogodišnje tradicije komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, ali i diljem Hrvatske. Pozivan je nastupiti u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama Europe. Orkestar je tijekom godina surađivao sa slavnim dirigentskim imenima: s maestrom Pavlom Dešpaljem snimili su tri CD nosača zvuka, s Milanom Horvatom, Vjekoslavom Šutejom, Markom Letonjom, Vladimirom Kranjčevićem, Mladenom Tarbukom… kao i s vrhunskim solistima poput Ruže Pospiš Baldani i Dunje Vejzović, violončelista Monike Leskovar i Valtera Dešpalja, pijanista Lovre Pogorelića i drugih.

"Svirali smo i prije 25 godina u ovoj konkatedrali. I danas smo, kao i tada, zadivljeni njezinom ljepotom" - rekao je uoči nastupa šef orkestra Krešimir Lazar.

Orkestar je višestruki dobitnik prestižnih glazbenih nagrada: Nagrade „Ivan Lukačić“ Varaždinskih baroknih večeri , nagrade „Milka Trnina“ koju dodjeljuje Hrv. društvo glazbenih umjetnika, „Orlanda“ za svoj nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2007.-e , „Judite „ za nastup na Splitskom ljetu 2008.-e, i brojnih drugih.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.