Hrvatski radio

Radio Osijek

Varga: "Ljudsko je pravo odbiti liječenje"

16.11.2015.

14:13

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U privremenom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu registriran je 400-tisućiti migrant koji je na balkanskoj izbjegličkoj ruti ušao u Hrvatsku. Iako je zbog napada u Parizu podignuta razina sigurnosti, u kampu je sve uobičajeno, u što se uvjerio i ministar zdravlja Siniša Varga.

Ministar zdravlja Siniša Varga za današenjeg posjeta zimskome tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskome Brodu, gdje je bilo organizirano cijepljenje medicinskih djelatnika protiv gripe, pozvao je građane da se cijepe. "Pozivamo da se cijepljenju odazovu svi kronični bolesnici, trudnice, zdravstveno osoblje. Svi stariji od 65 godina moraju se cijepiti protiv gripe jer na taj način sprječavamo komplikacije. Za preventivno cijepljenje u Republici Hrvatskoj osigurano je više od 260.000 doza", rekao je Varga na konferenciji za novinare. Novinari su ministra pitali o nadzoru bolesti i mogućih zaraza koje stižu s izbjeglicama. "Od prvog dana svi protokoli Ministarstva zdravlja i Kriznog stožera su usmjereni na epidemiološku situaciju da ne bi došlo do ugroze migranata i domicilnog stanovništva. Medicinski profesionalci prate situaciju, nema nikakve bojazni za ugrozu zdravlja", rekao je ministar Varga. Opovrgnuo je tvrdnje da u izbjegličkom centru nema dovoljno zdravstvenih djelatnika. "Uvjeti u Slavonskome Brodu su i više nego prilagođeni situaciji", rekao je. Na novinarsku primjedbu da izbjeglice često ne slušaju savjete zdravstvenog osoblja i nastavljaju put, ministar je rekao kako je nemoguće prisiliti izbjeglice da ostanu u centru i prime odgovarajuću zdravstvenu skrb. 
"To je ljudsko pravo, odbiti liječničku skrb", rekao je Varga.
U slučajevima u kojima je ugroženo zdravlje djece, rekao je ministar, u centru za izbjeglice djeluju socijalne službe i međunarodne organizacije, ali u konačnici odluka je na roditeljima.
 Varga je na kraju konferencije za novinare još jedanput istaknuo kako zdravlja migranata nije ugroženo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.