Hrvatski radio

Radio Osijek

Vargi 3,5 a Curiću 2 godine u aferi SMS

04.02.2021.

14:23

Autor: Neven Knežević

Foto: jutarnji

Foto: jutarnji

Foto: - / -

Na Županijskom sudu u Osijeku izrečene su nepravomoćne presude u takozvanoj aferi SMS policijskom informatičaru Franji Vargi i njegovom pomagaču, Blažu Curiću. Teret ih se za izrađivanje lažne SMS prepiske, s ciljem neistinitog predstavljanja dokaza u postupcima protiv Mamića i Todorića.

Na Županijskom sudu u Osijeku izrečena je nepravomoćna presuda u takozvanoj aferi SMS bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i njegovom pomagaču Blažu Curiću, bivšem vozaču ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Izrečena im je nepravomoćna zatvorska kazna, Vargi 3,5 godine, a Curiću 2 godine. U obrazloženju presude predsjedavajuća u postupku Vlasta Šimenić Kovač rekla je da "iako su oba okrivljenika poricala počinjenje, Sud im nije povjerovao, jer iz dokaza, informatičkog vještačenja, kao i iskaza svih svjedoka, među njima Zdravka Mamića i djelomično Tomislava Karamarka, proizlazi drukčije."

Podsjetimo, Uskok je Vargu teretio da je od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić i bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka. Vještačenjem informatičke opreme Franje Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na konferenciji za novinare 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, no, vještačenje je pokazalo da su poruke kreirane. Osim toga, pretragom Vargine opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, a koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić i dužnosnici Agrokora u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje. 

Drugooptuženog Blaža Curića Uskok tereti da je Vargi dostavljao telefonske brojeve državnih dužnosnika, među kojima i premijera Plenkovića i potpredsjednice Dalić, iako je znao da će biti zloupotrebljeni. Osim toga Curić je Vargu upozorio da uništi cjelokupan informatički materijal, te da je protiv njega pokrenuta istraga, no Varga je samo djelomično uspio izbrisati datoteke. Upravo je to i bio razlog za novinarsko pitanje zamjeniku ravnateljice Uskoka Svenu Miškoviću zna li se tko je "krtica", odnosno tko je dojavio Curiću da se protiv Varge vodi istraga. "Uskok će sve učiniti da to sazna", rekao je Mišković. 

Na izricanju presude nisu bili Varga i Curić, a jedini od branitelja pojavio se drugi Curićev odvjetnik Berislav Krnic koji je samo kratko rekao da je razočaran presudom, te da će obrana uložiti žalbu na nepravomoćnu presudu. Vargi i Curiću od nepravomoćno izrečene zatvorske kazne odbit će se vrijeme provedeno u istražnom pritvoru.  

SMS presuda

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.