Hrvatski radio

Radio Osijek

Vatrogasci i psi u vježbi "Ruševina 2015"

29.05.2015.

14:59

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ruševinama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku kod Tenje danas je održana vježba „Ruševina 2015“ vatrogasnih timova osječko-baranjske županije s psima tragačima.

Simulirano je da je tijekom potresa došlo do urušavanja objekta u kojem su ostale zatrpane osobe. Nekolicina je uspjela napustiti zgradu te su pozivom na broj 193 pozvali vatrogasce u pomoć, koji na mjesto događaja poslali svoje timove s potražnim psima i ekipu za izvlačenje i spašavanje.


U vježbi su sudjelovali pripradnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Opatije i Krasa - Šapjane, javne vatrogasne postrojbe Opatije i grada Rijeke te članovi Udruge potražnih pasa Hrvatske.
Cilj vježbe bio je upoznati pripadnike službi kako se radi pomoću potražno-spasilačkih pasa na spašavanju osoba zatrpanih ispod ruševina te svladavanje procedura koje se pojavljuju u takvim situacijama.
Na vježbi "Ruševina 2015" moglo se vidjeti da slavonski vatrogasci imaju novog člana ekipe – belgijsku ovčarku Donu, uvježbanu kako bi u kriznim situacijama spašavala ljudske živote. "Potrebni su svakodnevni treninzi, najmanje dva sata obuke kako bi pas bio u punoj kondiciji za posao", kaže osječki profesionalni vatrogasac Vacika Brajdić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.