Hrvatski radio

Radio Osijek

Vatrogasci nas čuvaju od požara, ali i najezde zmija

16.07.2021.

12:49

Autor: Amoreta Bajto

B.Banjan, fotografija Amoreta Bajto

B.Banjan, fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

JPVP Grada Osijeka intervenira ovih dana u situacijama karakterističnim za velike ljetne vrućine: dežurali su tijekom žetve, paze na paljenje korova i vatre u prirodi koje često zna izmaknuti kontroli, ali i pomažu građanima kojima u dvorišta pa i u kuće - ulaze zmije.

Službenik za informiranje i zapovjednik smjene Boris Banjan kaže da je žetva uvijek za vatrogasce veliki posao jer moraju osigurati dnevna dežurstva na cijelom prostoru, no ove je godine, za razliku od prethodnih, sve prošlo mirno i bez većih incidenata. Najveći je broj požara koji nastaju jer ljudi pale vatru u prirodi i nerijetko je ne mogu kontrolirati, a zbog suhe trave i raslinja brzo se širi.

Kada pitamo za zmije i njihovu pojavu u dvorištima građana i na ulicama, Banjan nam pojašnjava da su se specijalizirali za intervencije u takvim slučajevima. U šali kaže da vatrogasci uvijek pomažu i spašavaju živote, čak i kad su zmije u pitanju, te da gmazove koje uhvate ne ubijaju, već ih puste u prirodu.

U izravnom javljanju u program Radio Osijeka Banjan je istaknuo i angažman djelatnika JPVP oko pomoći stradalima u potresom pogođenim područjima i nedavnim poplavama u Požeštini,a redovito pomažu i vatrogasnim postrojbama koje gase požare na morskoj obali.

JPVP požari, pomoć, zmije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.