Hrvatski radio

Radio Osijek

Vatrogasci zbog zaštite izmjestili dio postrojbe

22.03.2020.

10:38

Autor: Radio Osijek//TM

fotografija JPVP

fotografija JPVP

Foto: - / -

U skladu sa strogom mjerom socijalnog distanciranja, Grad Osijek izdao je nalog Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka da dislocira dio svojih snaga kako bi se zaštitila cijela postrojba u slučaju zaraze.

Tim povodom, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš obišla je danas vatrogasnu postrojbu i priopćila kako je Grad odgovoran za pružanje sigurnosti građankama i građanima Osijeka 24 sata na dan ali je ujedno odgovoran i za sigurnost operativnih vatrogasaca. "Ne smijemo dopustiti da u slučaju infekcije virusom unutar same postrojbe dođe do mogućnosti izolacije svih 90 profesionalnih vatrogasaca. Ovom mjerom formirali smo rezervni tim, vozila i opremu jer sigurnost naših sugrađanki i sugrađana ne smije niti u jednom trenutku biti ugrožena", naglasila je Gamoš.

Zapovjednik Pero Čeman izvijestio je kako je JPVP Grada Osijeka u svezi s epidemijom koronavirusa poduzela sve mjere zaštite, što znači da su zatvorili sve ulaze za vanjske subjekte, te da se ulazi samo na glavni ulaz gdje se obavlja dezinfekcija ruku i obuće, dok su dio postrojbe premjestili u Retfalu. 
"Ekipe smo podijelili u dva tima, odnosno izmjestili jedan dio postrojbe, s obzirom na to da u postrojbi radi 90 operativnih vatrogasaca koji pružaju sigurnost i zaštitu građanima Osijeka. Bilo bi jako opasno kada bi virus ušao u postrojbu, nastala bi kompletna blokada vatrogasne postrojbe. Zato smo dio postrojbe, opreme i vozila izmjestili u Retfalu, i oni rade neovisno o postrojbi koja radi ovdje. Na taj način u slučaju zaraze sprječavamo da se zaraza proširi među vatrogascima", rekao je Čeman, te pojasnio kako su u proteklom razdoblju epidemije imali manji broj intervencija. "Prilikom svake intervencije prvo ispitujemo situaciju, a zatim joj pristupamo strogo se pridržavajući sigurnosnih mjera Stožera. Nakon intervencije jednokratna zaštitna oprema se odbacuje na primjeren način, a potpuna zaštitna oprema se dekontaminira, suši i vraća u vozilo za daljnju uporabu", objasnio je Čeman.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.