Hrvatski radio

Radio Osijek

Važan broj: 116 000

26.06.2015.

12:02

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europska komisija je nametnula obvezu da svaka zemlja članica EU mora imati operativni, besplatni broj za nestalu djecu 116000 - europski harmonizirani kratki kod s ciljem "isti broj - ista usluga".

O važnosti tog broja bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji je predstavio i rezultate Nacionalnog istraživanja o bjegovima djece iz domova za odgoj. Istraživanje je obuhvatilo 12 institucija iz svih dijelova Hrvatske i stajališta 201 djeteta. Najčešći razlozi za bjegove iz tih odgojnih ustanova bili su to da uopće ne žele biti u domu, žele biti sa svojom obitelji, u domu ne mogu raditi što žele, loši su uvjeti a oko 30% ispitanika pobjeglo je jer žele probati marihuanu ili neku vrstu droge. 
Unutar zemalja Europske Unije svake godine nestane 250 000 djece, tj svake dvije minute jedno dijete! U Hrvatskoj, prošle godine, iz obiteljskog doma udaljilo se 528 djece, a iz odgojnih ustanova 1247, što ih svrstava u najrizičniju skupinu djece, potencijalnih žrtava raznih oblika zlostavljanja.
Prepoznajući ove brojeve Centar je razvio i predstavio dva nova projekta. „STOP trgovini – 116000!“ je projekt financiran od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske kojeg provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek, Crvenim Križem Osijek i Policijskom upravom Osječko-baranjskom, Odjel za prevencije. „116000 broj u funkciji zaštite prava djece“ je projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih kojeg provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. 

Što je 116 000 linija?
Radi se o jedinstvenom europskom broju s posebnom socijalnom osjetljivošću a otvaranjem linije 116000 u Osijeku, Republika Hrvatska se pridružila kao 23. HOTLINE za nestalu djecu u okviru Europske Unije gdje je ovaj oblik pomoći roditeljima/skrbnicima i samom nestalom djetetu već dostupan. Usklađivanje brojevnih resursa nužno je kako bi usluge koje se pružaju u različitim državama članicama bile dostupne krajnjim korisnicima uporabom istoga broja. Osnovne usluge koje se pružaju putem 116000 europskog telefonskog broja za nestalu djecu su primanje prijave o nestanku djeteta, prosljeđivanje prijave policiji, pružanje podrške roditeljima/skrbnicima nestalog djeteta, kao i pružanje dodatne podrške policiji u istrazi te alarmiranje svih medija radi bržeg protoka informacija (dojava) o nestalom djetetu. U obavljanju ovih usluga, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu surađuje s policijom i drugim organizacijama koje se bave nestalom djecom. Isto tako bitna je i međunarodna suradnja budući da nepostojanjem nekadašnjih oblika granične kontrole između zemalja EU, olakšava se transport nestale djece sa teritorija jedne države članice u drugu. Besplatna telefonska linija 116000 je dostupna 24 sata dnevno, svaki dan. Na pozive upućene liniji 116000 javljaju se djelatnici Centra koji su prošli odgovarajuću neformalnu edukaciju za pružanje pomoći roditeljima nestale djece te primaju informacije od građana u slučaju nestanka djeteta i uz njihovu suglasnost, prosljeđuju ih policiji, medijima i drugim nadležnim institucijama.
Također, pružanje usluga podrške i pomoći omogućeno je djeci i nakon pronalaska i povratka u obitelj radi pronalaženja i rješavanja problema ranijeg nestanka i prevencije budućih.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.