Hrvatski radio

Radio Osijek

Važno je zaštititi autohtone proizvode

11.06.2015.

14:04

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Europi se moramo izboriti za mjesto na policama trgovina dobrim i prepoznatljivim proizvodima, kojih imamo, ali ih moramo registrirati i zaštititi izvornost, zemljopisno podrijetlo ili tradicionalni specijalitet.

Postupak registracije  i zaštite naziva autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda  zaštićenom oznakom izvornosti, zemljopisnoga podrijetla ili zajamčenog tradicionalnog specijaliteta- tema je skupa organiziranog na osječkom Prehrambeno- tehnološkom fakultetu. Slavonija ima kvalitetne  i prepoznatljive proizvode  koje moramo zaštititi i takve ponuditi europskom tržištu. Proizvođači trebaju znanje o tome kako registrirati i zaštititi svoj proizvod , jer taj proces nije jednostavan i mora zadovoljiti mnogobrojne kriterije  u temeljnom dokumentu- izradi specifikacije proizvoda. Pomoćnica ministra  poljoprivrede Božica Rukavina  rekla je kako proizvođačima žele predočiti upravo proceduru i značaj takve zaštite , potaknuti ih da se jave u Ministarstvo poljoprivrede, jer je za taj projekt do sredine srpnja otvoren natječa,j kojim će sufinancirati izradu temeljnoga dokumenta- specifikacije proizvoda. Postupak registracije  prije svega znači dogovor skupine proizvođača, jer samostalni nastup je težak i skup, te definiranje njihovoga proizvoda  i odluka za koju oznaku će se opredijeliti. Sve to znači sačiniti pravu studiju o proizvodu, utemeljenu na dokazima (iz znanstvenih dokumenata, starih autohtonih kuharica, analiza, receptura i slično)- kaže načelnica sektora za označavanje i kvalitetu hrane Edita Volar Pantić. Slavonija je bogata dobrim proizvodima, uz kulen/kulin, i moramo ih znati vrednovati i kao takve ih staviti na listu od 1.200 proizvoda  s jednom od oznaka: izvornosti, zemljopisnoga podrijetla ili zajamčeno tradicionalnoga specijaliteta. U sklopu svog predavanja  o registriranim i zaštićenim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj te o iskustvima  zemalja EU, Karmen Sinković je nekoliko puta naglasila ta za taj posao treba puno strpljenja i upornosti. Na žalost, ovdje još nismo prepoznali dodanu vrijednost tih autohtonih proizvoda i bolju zaradu, ali radom i suradnjom, povezujući ljude, područja i proizvode, što Europa traži, možemo učiniti puno. Treba promijeniti razmišljanje u proizvodnji jer često griješimo izrađujući velika pakiranja, umjesto malih koje turisti kupuju kao delicije i suvenir. Na kraju, ovakvi skupovi, kaže prenose najnovija znanja i iskustva koja se moramo upustiti .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.