U Europi se moramo izboriti za mjesto na policama trgovina dobrim i prepoznatljivim proizvodima, kojih imamo, ali ih moramo registrirati i zaštititi izvornost, zemljopisno podrijetlo ili tradicionalni specijalitet.
11.06.2015.
14:04
Autor: Željka Bačić
U Europi se moramo izboriti za mjesto na policama trgovina dobrim i prepoznatljivim proizvodima, kojih imamo, ali ih moramo registrirati i zaštititi izvornost, zemljopisno podrijetlo ili tradicionalni specijalitet.
Postupak registracije i zaštite naziva autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićenom oznakom izvornosti, zemljopisnoga podrijetla ili zajamčenog tradicionalnog specijaliteta- tema je skupa organiziranog na osječkom Prehrambeno- tehnološkom fakultetu. Slavonija ima kvalitetne i prepoznatljive proizvode koje moramo zaštititi i takve ponuditi europskom tržištu. Proizvođači trebaju znanje o tome kako registrirati i zaštititi svoj proizvod , jer taj proces nije jednostavan i mora zadovoljiti mnogobrojne kriterije u temeljnom dokumentu- izradi specifikacije proizvoda. Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina rekla je kako proizvođačima žele predočiti upravo proceduru i značaj takve zaštite , potaknuti ih da se jave u Ministarstvo poljoprivrede, jer je za taj projekt do sredine srpnja otvoren natječa,j kojim će sufinancirati izradu temeljnoga dokumenta- specifikacije proizvoda. Postupak registracije prije svega znači dogovor skupine proizvođača, jer samostalni nastup je težak i skup, te definiranje njihovoga proizvoda i odluka za koju oznaku će se opredijeliti. Sve to znači sačiniti pravu studiju o proizvodu, utemeljenu na dokazima (iz znanstvenih dokumenata, starih autohtonih kuharica, analiza, receptura i slično)- kaže načelnica sektora za označavanje i kvalitetu hrane Edita Volar Pantić. Slavonija je bogata dobrim proizvodima, uz kulen/kulin, i moramo ih znati vrednovati i kao takve ih staviti na listu od 1.200 proizvoda s jednom od oznaka: izvornosti, zemljopisnoga podrijetla ili zajamčeno tradicionalnoga specijaliteta. U sklopu svog predavanja o registriranim i zaštićenim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj te o iskustvima zemalja EU, Karmen Sinković je nekoliko puta naglasila ta za taj posao treba puno strpljenja i upornosti. Na žalost, ovdje još nismo prepoznali dodanu vrijednost tih autohtonih proizvoda i bolju zaradu, ali radom i suradnjom, povezujući ljude, područja i proizvode, što Europa traži, možemo učiniti puno. Treba promijeniti razmišljanje u proizvodnji jer često griješimo izrađujući velika pakiranja, umjesto malih koje turisti kupuju kao delicije i suvenir. Na kraju, ovakvi skupovi, kaže prenose najnovija znanja i iskustva koja se moramo upustiti .
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora