Hrvatski radio

Radio Osijek

Večer opernih dueta, arija i pjesama

15.12.2021.

22:10

Autor: Radio Osijek

Večer dueta

Večer dueta

Foto: Marina Ban / Radio Osijek

Večer opernih dueta, arija i pjesama održana je u Kulturnom centru Osijek, u izvedbi Katarine Toplek, Ladislava Vrgoča i Konstantina Krasnitskog.

Osječani su mogli uživati u pravom biseru klasike u prostoru Kulturnog centra. Tenor Ladislav Vrgoč, sopranistica Katarina Toplek i pijanist Konstantin Krasnitsky uljepšali su večer izvedbama sjajnih djela u kojima smo mogli čuti ulomke iz opera, opereta i solo pjesama poznatih svjetskih skladatelja poput G. Puccinija, C. M. von Webera, J. Masseneta, G. Verdija, G. Donizettija, G. Faurea, C. Debussyja, S. Rachmaninoffa, J. Brahmsa, R. Straussa i M. Regera. Suradnjom troje umjetnika, građani su mogli doživjeti pravu glazbenu poslasticu. Bio je to Koncert za Zemaljsku udrugu Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, a program je financiran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH. Još se jednom, tako, Kulturni centar Osijek pokazao kao sjajan domaćin ovako lijepo osmišljenoj glazbenoj priči.

O umjetnicima:

Katarina Toplek je sopranistica, koja je svoje glazbeno obrazovanje započela u Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi prof. Darije Hreljanović. Magisterij pjevanja završila je 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Područni odjel Rijeka, u klasi prof. Olg Šober. Toplek je trenutno članica Opernog zbora HNK Osijek, a strelovito ide prema solističkoj roli. Naime, u lipnju 2017. magistrirala je ulogom Jelene u operi "Nikola Šubić Zrinjski", a na osječkim kazališnim daskama istaknula se ulogama Micaele i Frasquite u operi "Carmen" G. Bizeta, u naslovnoj ulozi Silve Varescu u opereti "Kneginja čardaša" E. Kalmana te u oratorijskom djelu "Stabat Mater", G.B.Pergolesi. Katarina Toplek aktivno sudjeluje na seminarima istaknutih pedagoga kao što su Eva Blahova, Claudia Visca, Silva Dalla Benetta, Maria Constanza Nocentini...

Ladislav Vrgoč tenor je impresivnog staža i djelovanja. Na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu studirao je solo pjevanje u klasi prof. Marije Borčić, a posljednje dvije godine u klasi prof. Zdenke Zabčić Hesky. Diplomirao je 1999. godine. Vrgoč se neprekidno usavršavao i izvan granica RH. Intenzivnom radu na lirskom i spinto opernom fahu posvećuje se redovnim radom, koji traje i danas, kod prof. Donald Georgea (USA). Koncertna djelatnost obuhvaća sve važnije oratije i mise te tematske Liederabende njemačkih i francuskih autora. Od sezone 2004./2005. na stalnom je angažmanu u HNK u Osijeku. Ladislav Vrgoč izabran je u nastavno zvanje umjetničkog suradnika na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Umjetnički je ravnatelj festivala klasične glazbe "Klasika na daljinu" na otoku Krku.

Konstantin Krasnitsky je apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA te dobitnik mnogih prestižnih nagrada. Rođen je u gradu Minsku u obitelji profesioonalnih glazbenika. Na Bjeloruskoj državnoj akademiji K. Krasnitski stekao je naziv "magistra umjetnosti# gdje je od 1999. nastavio djelovati kao pedagog. Ubrzo je postao gostujući profesor Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije te izvanredni profesor Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku, a mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima.

Galerija
Večer dueta, Foto: Marina Ban/Radio Osijek
Večer dueta, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVečer dueta, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVečer dueta, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVečer dueta, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVečer dueta, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVečer dueta, Foto: Marina Ban/Radio OsijekVečer dueta, Foto: Marina Ban/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.