Hrvatski radio

Radio Osijek

Većina je našla način da proslavi Uskrs uz zaštitu zdravlja

12.04.2020.

14:57

Autor: Radio Osijek//TM

Većina je našla način da proslavi Uskrs uz zaštitu zdravlja

Većina je našla način da proslavi Uskrs uz zaštitu zdravlja

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata novih 66 osoba zaraženo koronavirusom, a od početka epidemije ukupno 1600 osoba, rečeno je na konferenciji za tisak Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Od jučer su umrle dvije osobe, kronični bolesnici, s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

Ukupno su u Hrvatskoj od početka epidemije od Covida-19 umrle 23 osobe, kazao je ministar zdravlja Vili Beroš. Dodao je kako su do sada ukupno ozdravile 373 osobe. Također, od jučer su dvije osobe stavljene na respirator, obje u Koprivnici, pa ih je trenutačno 34 na respiratoru. U posljednja 24 sata testirano je 620 osoba, ukupno od početka epidemije 16.381 osoba, od kojih je 9,77 posto bilo pozitivnih.
Izrazio je zadovoljstvo današnjom dopremom 60 tona medicinske opreme iz Kine. Zaštitnu opremu vrijednu 5,95 milijuna dolara s transportom koja je danas stigla iz Kine Beroš je nazvao najljepšim darom za Uskrs. "To je prvi od šest ili sedam letova koji će posredstvom političkih vlasti Hrvatske i Kine dopremiti najdragocjeniju robu u ovom trenutku", najavio je ministar Beroš.
Ministar Beroš zahvalio je svima koji podržavaju mjere i građanima koji slave čestitao Uskrs, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je većina našla način da proslavi Uskrs uz zaštitu zdravlja.
"Obitelji se danas nisu mogle okupiti oko obiteljskog stola i u crkvi, ali mogle su u mislima. Posebno hvala svima koji rade danas, policajcima i policajkama", rekao je Božinović na početku konferencije za novinare.
Stanje u domovima za starije i nemoćne
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na pitanje novinara iznio je podatke o stanju u domovima za starije. U ovom trenutku, naveo je, priprema se preseljenje većeg dijela štićenika doma u Vukovarskoj u Splitu u zdravstvenu ustanovu u Makarskoj te dolazak djelatnika koji će zamijeniti postojeće djelatnike koji su pozitivni ili u samoizolaciji.
 "Javnosti je poznata situacija u Splitu, ovog trenutka se sprema preseljenje većeg broja štićenika Doma u Vukovarskoj u zdravstvenu ustanovu u Makarskoj. U Splitu imamo još Dom u Segetu, gdje imamo jednog štićenika pozitivnog. U Makarskoj je bilo par dojava o temperaturi kod štićenika, uzeti su brisevi, rezultate još ne znamo. U Dicmu se isto obrađuju podaci. Svih 12 štićenika manjeg Doma u Pločama su pozitivni. U Dubrovniku u Domu imamo 88 štićenika, jedan je pozitivan, jučer tijekom dana su uzeti brisevi djelatnika i štićenik," rekao je Capak. Ustvrdio je kako se 
broj zaraženih zdravstvenih djelatnika malo povećava - dvoje ih je novozaraženo, a ukupno 212.
Komentirajući zarazu ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, ujedno i člana Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, Capak je rekao da se radi o incidentnoj situaciji te da ne smatra da su stožeri posebno rizična mjesta. Na novinarsko pitanje tko se testirao unutar njihovog stožera rekao je da se, koliko on zna, nije testirao nitko.
Incident u crkvi u Splitu
Božinović je komentirao i slučaj koji se danas dogodio u Splitu, kada je svećenik usprkos preporukama i prekršajnoj prijavi policije, u toj je crkvi održao misu. Pojedini mediji izvijestili su i o napadima na članove njihovih redakcija koji su pokušali izvijestiti o događaju. 
"Policija nije imala dojavu da će se danas u 10 sati događati tako nešto," rekao je Božinović.
"Upute epidemiologa su ovih dana više nego jasne, koliko god nama svima teško padale na najveći kršćanski blagdan. Velika većina je našla način kako proslaviti Uskrs. Oni koji za to nemaju razumijevanje suočavaju se prije svega sa svojom savješću. Novinarka je napadnuta u crkvi na najveći kršćanski blagdan samo zato što je pokušala raditi svoj posao", rekao je Božinović najoštrije osuđujući taj napad. "Policija radi u dva smjera. Prvi je izvještavanje Državnog inspektorata, Stožera županije i nadbiskupije, a drugi je kriminalistička istraga napadača na novinarku koja je ozlijeđena", rekao je Božinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.