Hrvatski radio

Radio Osijek

Većina u Gradskom vijeću Iloka podržava ravnateljicu Gradskog muzeja Barić

31.03.2022.

15:54

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Marina Budimir i Maja Barić

Marina Budimir i Maja Barić

Foto: HRT / HRT

Nesvakidašnja situacija zavladala je političkom scenom krajnjeg istoka. Ravnateljica Gradskog muzeja grada Iloka Maja Barić optužuje gradonačelnicu Marinu Budimir za fizički napad. Incident se dogodio prije dva dana, a sudionice su se danas o njemu i očitovale. Većina u Gradskom vijeću Iloka čvrsto podržava ravnateljicu Barić i neće prihvatiti prijedlog Upravnog vijeća o njezinom razrješenju, poručeno je s konferencije za novinare, koju je sazvala predsjednica Gradskog vijeća Renata Banožić (HDZ).

Priče su im različite, a svjedoka o fizičkom napadu nema. Ravnateljica Muzeja grada Iloka tvrdi da ju je gradonačelnica Budimir fizički napala, gradonačelnica pak odbacuje tvrdnje. Intervenirala je i policija, a u priopćenju stoji da nisu utvrđeni elementi prekršaja protiv javnog reda i mira.

- Ustala sam se od stola prema vratima da gradonačelnicu uputim prema izlazu. U tom trenutku, kako su vrata bila otvorena, ona je uhvatila vrata i pričepila me tako da ja ne mogu izaći i u tom trenutku, to su bile sekunde, me uhvatila za lice u bijesu i odgurnula svom snagom – govori Maja Barić, ravnateljica Muzeja grada Iloka.

- Kad je izjavila da sam ju fizički napala, odnosno da sam ju uhvatila za lice, ja sam u tom momentu stala, došla do nje i pitala o čemu to priča. I ona je skinula masku s lica i rekla: pogledajte mi lice. Ja sad gledam i kažem: Znate šta, doista mislim da nećete imati toliku političku zaleđinu da ćete doista odgovarati za sve sto ste ovdje napravili – ispričala je gradonačelnica Budimir.


Maja Barić, Marina Budimir

Konferencija za novinare predsjednice Gradskog vijeća Grada Iloka Renate Banožić

Konferencija za novinare predsjednice Gradskog vijeća Grada Iloka Renate Banožić

Foto: Radio Ilok / -

Njihova je priča duga i složena. Podsjetimo, gradonačelnica 2021. razrješuje s funkcije ravnateljicu muzeja, što je izvan gradonačelničkih ovlasti. Upravni sud poništava odluku, Maja Barić se u utorak vratila na posao - tog dana došlo je do navodnog sukoba. Gradski vijećnici sazvali su konferenciju za medije na kojoj su istaknuli da gradonačelnica ne poštuje presude suda te da je nužno hitno razrješenje vršiteljice dužnosti ravnatelja muzeja...

- Druga stvar koju ne poštiva gradonačelnica je upis Maje Barić u trgovački sud kao odgovorne osobe zastupnika za ovu javnu ustanovu – dodaje Renata Banožić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Iloka (HDZ).

Upravno vijeće ponovno je donijelo odluku o razrješenju aktualne ravnateljice - o čemu bi se trebalo raspravljati na sljedećem gradskom vijeću. Predsjednica iločkog Gradskog vijeća Renata Banožić smatra da je gradonačelnici Budimir postao običaj smjenjivati svakoga tko joj se ne sviđa i ne želi izvršavati njezine zapovijedi. "Do sada je zbog takvog njenog ponašanja radna mjesta u Iloku, što zbog smjene, što zbog nemogućnosti podnošenja neprestanog pritiska, napustilo deset visokoobrazovanih kadrova, a kada je ostala bez onih kojima bi mogla zapovijedati dovela je iz Vukovara dvije osobe, koje s Ilokom nemaju veze, i postavlja ih u sva upravna vijeća te oni kroje život Iločanima", dodala je Banožić.

Također je rekla kako unatoč svemu ne smatra da Gradsko vijeće treba smjenjivati gradonačelnicu koju su građani Iloka izabrali većinom glasova, ali treba i mora ukazivati na svaku samovolju i kršenje zakona od strane gradonačelnice. Dodala je da je Marina Budimir i u vrijeme prošloga mandata na mjestu gradonačelnice pokušala smijeniti Maju Barić, ali nakon što je na prošlogodišnjim lokalnim izborima izgubila većinu u Gradskom vijeću, odlučila je donijeti odluku o razrješenju, iako na to nije imala zakonsko pravo. 

Ivan Vrljić, gradski vijećnik HSLS-a rekao je na konferenciji za novinare da je zbog ponašanja gradonačelnice Budimir Ilok postao nezdrava sredina koju sve više ljudi napušta. Zato ne čudi, dodao je, što je po zadnjem popisu stanovništva iz 2021. u Iloku registrirano svega nešto više 3.800 stanovnika što je za gotovo dvije tisuće manje nego prije deset godina. "Ona sve kontrolira i postala je 'mali Putin' ", izjavio je Vrljić.

Gradsko vijeće Iloka ima 13 članova, a većinu ima koalicija HDZ-HSLS-HSP-HSU zajedno sa članovima nezavisne liste Vilima Čuljka.

Muzej grada Iloka

Muzej grada Iloka

Foto: Radio Ilok / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.