Hrvatski radio

Radio Osijek

Veledrogerije obustavile isporuku lijekova i vukovarskoj bolnici

20.10.2020.

15:00

Autor: Neven Knežević

poslovni.hr

poslovni.hr

Foto: - / -

Zbog duga bolnica veledrogerijama većeg od četiri milijarde kuna, dio veledrogerija prekinuo je isporuku lijekova i sanitetskog materijala. Dvije veledrogerije prekinule su isporuku i vukovaskoj bolnici, no ravnateljica Bosanac kaže da pacijenti neće biti zakinuti za zdravstvene usluge.

Dug bolnica je trenutno četiri milijarde i 300 milijuna kuna, ljekarni još 700 milijuna. Dakle, ukupan dospjeli dug je pet milijardi kuna. Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 % tržišta mogu biti partner sustavu do visine dvije milijarde kuna duga, uz uvjet da se dug ne povećava i da se redovno plaća iznad dvije milijarde'', rekla je Milka Kosanović, predstavnica veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Predstavnici veledrogerija u ponedjeljak su napustili sastanak s minstrom financija Zdravkom Marić nezadovoljni prijedlogom o višestruko manjoj uplati dijela duga od traženog. S druge strane ministar zdravstva Vili Beroš poziva na strpljenje i vjeruje da će se naći dodatna sredstva do rebalansa proračuna. 

Jedna od bolnica kojoj je djelomično zbog duga prekinuta isporuka lijekova i sanitetskog materijala jest i vukovarska. Kako je istaknula ravnateljica Vesna Bosanac dvije velike veledrogerije prekinule su isporuku. "Dug naše bolnice manji je od jedan posto ukupnog duga. To je jedna vrsta pritiska na ministarstvo i na nas. Ipak imamo veliki broj dobavljača i naši pacijenti neće biti zakinuti za zdravstvene usluge", rekla je ravnateljica Bosanac, te dodala da bi se trebalo naći trajno rješenje odnosno analizirati cijenu usluga i platiti koliko koštaju, jer su stvarne cijene u privatnim klinikama višestruko veće od usluga javnih bolnica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.