Hrvatski radio

Radio Osijek

Veleposlanica Bugarske posjetila Grad i Županiju

27.03.2019.

13:04

Autor: Mirta Milas

Veleposlanica Bugarske i osječki gradonačelnik Genka Georgieva i Ivan Vrkić, foto: HRT/M.Milas

Veleposlanica Bugarske i osječki gradonačelnik Genka Georgieva i Ivan Vrkić, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj Genka Georgieva prvi je put danas posjetila Vukovarsko-srijemsku župniju te Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju .

"Prošli smo zajednički ono što mislimo da je bitno za suradnju Bugarske i Hrvatske, a posebice gradove dviju država, koji na lokalnoj mogu pojačati i vezu na nacionalnoj razini. Složili smo se da su prijateljski odnosi izvrsni, ali to nije dovoljno. Nedostaje sadržaja koji se mogu razvijati kroz regionalnu i lokalnu suradnju. Prijedlog je uspostava prijateljske suradnje između Osijeka i Plovdiva i to u gospodarstvu (ponajprije u IT sektoru), poduzetništvu, obrtu te u kulturi. Važno je bolje se međusobno upoznati i produbiti odnose", istaknuo je pri prvom posjetu veleposlanice Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genke Georgieve gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. "Osijek je vezan za Bugarsku kroz mnogo povijesnih veza, lozu grofova Pejačević, biskupa Josipa Jurja Strossmayera (koji je u Bugarskoj iznimno cijenjen te mu je podignut spomenik u Sofiji). Razmijenili smo mišljenja oko konkrretnih točaka suradnje i povezivanja gradova koji bi dali neki novi okvir i pravac kojim ćemo krenuti u sklopu Europske unije, naravno uz korištenje europskih fondova", potvrdila je i bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Genka Georgieva, koju je primio i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović.

Veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj posjetila je jutros i Vukovarsko-srijemsku županiju koju je odabrala za svoj prvi službeni posjet jednoj hrvatskoj županiji. U Palači Srijem u Vukovaru primio ju je župan Božo Galić i upoznao je s aktualnom situacijom u toj županiji. Veleposlanica Georgieva navela je kako Bugarska traži prilike za unaprjeđivanje obostrane suradnje i na regionalnoj razini, koju vidi na području transporta i lučke infrastrukture, poljoprivrede, drvnog sektora i turizma. Navela je kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima tek 9 Bugara, ali su dobro integrirani u hrvatsko društvo i žele doprinositi prijateljskoj suradnji dviju države kroz kulturno-turističku i gospodarsku suradnju. Župan Galić istaknuo je rekao je kako dvije zemlje uspješno povezuje rijeka Dunav, Dunavska strategija i članstvo u Europskoj uniji. Potencijal suradnje postoji na puno područja, osobito u poljoprivrednom i drvnom sektoru te u području prometa i transporta. Naveo je kako vukovarsko-srijemske tvrtke uspješno surađuju s Bugarskom te primarno izvoze kombajne za žetvu i vršidbu kao i bijeli šećer. U sklopu ukupne robne razmjene između RH i Bugarske tijekom 2017. godine Hrvatska je izvezla robu u vrijednosti 104,6 milijuna kuna čega 1,65 milijuna otpada na Vukovarsko-srijemsku županiju, dok je istodobno uvezla robu u vrijednosti 163,3 milijuna kuna (od kojih na Vukovarsko-srijemsku županiju otpada 3,2 milijuna kuna).  

Veleposlanica Georgieva je tom prigodom poklonila je županu Galiću kravatu, koju su Bugari koristili u vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2018.godine, kao simbol u znak podrške predsjedanja Hrvatske u prvoj polovini 2020. godine. Galić je uzvratio suvenirom koji je simbol Vukovarsko-srijemske županije, Vučedolsku golubicu mira.

Veleposlanica Bugarske i osječki gradonačelnik Genka Georgieva i Ivan Vrkić, foto: HRT/M.Milas

Veleposlanica Bugarske i osječki gradonačelnik Genka Georgieva i Ivan Vrkić, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.